StoryEditor
rat uz ukrajini

Američki tenkovi se nisu iskazali, povučeni su s ukrajinske prve linije bojišnice

Piše desk  /  26.04.2024., 09:47h

Ukrajina je uklonila borbene tenkove Abrams M1A1 s prve linije bojišnice, potvrdila su dva američka vojna dužnosnika za Associated Press. Takav potez su objasnili činjenicom da su ruske bespilotne letjelice otežale djelovanje tenkova.

SAD je pristao poslati 31 Abrams u Ukrajinu u siječnju 2023. nakon agresivne višemjesečne kampanje Kijeva. Ukrajinci su tvrdili kako su tenkovi, koji koštaju oko 10 milijuna dolara po komadu, ključni za sposobnost da se probiju ruske linije.

Ipak, bojno polje se od tada znatno promijenilo, posebice sveprisutnom uporabom ruskih bespilotnih letjelica za nadzor i bespilotnih letjelica kamikaza. To oružje otežalo je Ukrajini zaštitu tenkova kada ih ruski dronovi otkriju. 

Pripremit će se nova taktika

Pet od 31 tenka već je izgubljeno u ruskim napadima. Visoki američki vojni dužnosnik je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, istaknuo kako proliferacija bespilotnih letjelica na ukrajinskom bojištu znači da "nema otvorenog terena preko kojeg se možete samo voziti bez straha da ćete biti otkriveni".

Potpredsjednik Združenog stožera Christopher Grady je također potvrdio kako su tenkovi pomaknuti s prve linije bojišnice, ali i najavio da će Washington pomoći Kijevu u pripremi nove taktike. "Kada razmišljate o načinu na koji je borba evoluirala, masivni oklop u okruženju u kojem su bespilotni zračni sustavi sveprisutni može biti u opasnosti", kazao je, dodajući da su tenkovi i dalje važni.

"Radit ćemo s našim ukrajinskim partnerima i drugim partnerima na terenu kako bismo im pomogli da razmisle kako bi ih mogli iskoristiti, u takvom promijenjenom okruženju, gdje se sve odmah vidi", nastavio je. 

Stižu novi paketi pomoći

Vijest o povlačenju tenkova dolazi u trenutku kad se obilježava druga godišnjica uspostave Ukrajinske obrambene kontaktne skupine, koalicije od oko 50 zemalja koja se sastaje svaki mjesec kako bi procijenila potrebe Ukrajine na bojnom polju. 

Nedavni paketi pomoći, uključujući paket vojne pomoći vrijedan milijardu dolara koji je u srijedu potpisao predsjednik Joe Biden, također odražavaju šire resetiranje ukrajinskih snaga. Očekuje se da će SAD danas objaviti slanje oko 6 milijardi dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini. 

Američki dužnosnici su napomenuli kako bi u tom paketu trebalo biti i vrlo traženo streljivo za sustave protuzračne obrane Patriot. Pentagon je ranije ovog tjedna potvrdio da je isporučio balističke projektile dugog dometa poznate kao ATACMS, koji omogućuju Ukrajini da udari duboko u područja pod ruskom okupacijom.

Ukrajinci obučavani u vojnoj bazi u Njemačkoj

Dužnosnik američke obrane je priznao da su bespilotne letjelice značajna prijetnja, ali i tvrdi kako Ukrajinci nisu usvojili taktiku koja bi tenkove učinila učinkovitijima. Nakon što su objavili da će im poslati Abramse, Amerikanci su u proljeće prošle godine počeli obučavati Ukrajince u vojnoj bazi Grafenwoehr u Njemačkoj kako bi znali održavati tenkove i upravljati njima. 

Također su naučili Ukrajince kako koristiti Abramse u kombiniranom ratovanju, gdje tenkovi djeluju kao dio sustava napredovanja oklopnih snaga. Dovođenje Abramsa na bojno polje smatralo se imperativom kako bi se pokrenula dugoočekivana ukrajinska protuofenziva. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svom Telegram kanalu u rujnu da su Abramsi stigli u Ukrajinu. Međutim, Ukrajinci su ih samo ograničeno koristili. Tijekom nedavnog povlačenja iz Avdijivke, grada u istočnoj Ukrajini koji je bio žarište intenzivnih borbi mjesecima, nekoliko je tenkova izgubljeno u ruskim napadima, istaknuo je američki dužnosnik. 

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 11:26