StoryEditor

Italija: "Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška"

Piše desk  /  06.05.2024., 09:54h

Talijanski ministar obrane danas je rekao da su gospodarske sankcije nametnute Rusiji podbacile te je pozvao Zapad da se više potrudi da ispregovara diplomatsko rješenje s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi ratu u Ukrajini došao kraj.

Guido Crosetto je za dnevni list Il Messaggero rekao da je Zapad krivo vjerovao da sankcije mogu zaustaviti rusku agresiju te je precijenio svoj gospodarski utjecaj u svijetu, prenosi Index.

"Prvo primirje pa onda mir"

"Umjesto toga jedini način rješavanja te krize je da svi budu uključeni, prvo da se uspostavi primirje i potom mir", rekao je Crosetto. Na opasku novinara da Putin nije pokazao volju za pregovore, Crosetto je odgovorio da je "to dobra prilika za nas da se potrudimo više".

"Ne smijemo propustiti bilo koji diplomatski put bez obzira koliko uzak bio", istaknuo je. Crosetto je, međutim, branio odluku Italije da nastavi slati oružje Ukrajini kako bi se "osigurali vrijeme i uvjeti za postizanje prekida vatre i mira".

"Ako Rusija zauzme Kijev, to neizbježno vodi u sukob s drugim zemljama"

On je također upozorio da će u slučaju da Rusija zauzme Kijev, "to neizbježno voditi u sukob s ostalim zemljama koje ne bi prihvatile da se ruski tenkovi nalaze na njihovim granicama".

Prošlogodišnju ukrajinsku protuofenzivu nazvao je pogreškom s obzirom na rusku vojnu superiornost te je rekao da je osobno upozorio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je osuđena na propast, "ali ga se nije slušalo".

Italija trenutno predsjeda skupinom G7.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 16:50