StoryEditor
rat u ukrajini

Wagnerovi borci uvježbavaju vojnike u Bjelorusiji

Piše hina  /  14.07.2023., 17:01h

Borci ruske plaćeničke skupine Wagner uvježbavaju vojnike u Bjelorusiji, objavilo je u petak bjelorusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo je objavilo video snimku na kojoj se vidi kako borci Wagnera uvježbavaju bjeloruske vojnike na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviča, oko 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Minska.

"Borci Wagnera instruktori su u nekoliko vojnih discplina", priopćilo je bjelorusko ministarstvo.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredovao je u postizanju dogovora o prestanku Wagnerove pobune 23. i 24. lipnja, kada je ta skupina preuzela nadzor nad južnim ruskim gradom Rostovom i krenula prema Moskvi, srušivši nekoliko vojnih helikoptera čiji su piloti poginuli.

Po dogovoru, vođa Wagnera Jevgenij Prigožin povukao je svoje plaćenike i pristao otići u Bjelorusiju, a Rusija je zauzvrat odustala od kaznenog progona zbog pobune. Plaćenicima je ponuđeno da odu u Bjelorusiju, da uđu u sastav redovne vojske ili se vrate civilnom životu.

Prigožin tvrdi da nije želio srušiti ruski režim, nego spriječiti rasformiranje Wagnera, optužujući glavni stožer da je nesposoban. 

Prigožin nije viđen u javnosti otkako je napustio Rostov 24. lipnja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se sastao s njime u Kremlju 29. lipnja.

Putin je istaknuo da ruski zakon ne dopušta postojanje privatnih vojski.

Ruska vojska u srijedu je objavila da joj je Wagner vratio naoružanje.

Pentagon je u petak objavio da borci Wagnera više ne sudjeluju "u značajnoj mjeri" u borbama u Ukrajini.

"U ovoj fazi, ne vidimo da Wagnerove snage sudjeluju u značajnoj mjeri u borbenim operacijama u Ukrajini", rekao je glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder, na konferenciji za novinare.

SAD smatra da se "većina" boraca Wagnera i dalje nalazi u okupiranim područjima u Ukrajini, dodao je.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:07