StoryEditor
RUSKE SNAGE NAPREDUJU

Zapad i dalje razmišlja o zamrzavanju linija u Ukrajini

Piše desk  /  28.04.2024., 10:56h

Ruske snage i dalje napreduju na istoku Ukrajine nakon što su uspjele probiti ukrajinske linije i ukliniti se između utvrđenih položaja. Zauzele su i nekoliko naselja, a posljednje u nizu je Keramik. U noći s petka na subotu ruske su snage poduzele novi napad na ukrajinsku infrastrukturu u tri regije. Kako govore izvješća, napadnuti su Dnjipropetrovska oblast u središnjoj Ukrajini te zapadne regije Lavov i Ivano-Frankivsk. DTEK, najveća ukrajinska privatna energetska tvrtka, priopćila je da su pogođene četiri termoelektrane, piše Večernji list BiH.

Institut za proučavanje rata u svojoj redovitoj analizi donosi kako zapadni mediji nastavljaju izvještavati da su odabrani američki dužnosnici nastavili raspravljati o ideji “zamrzavanja linija” tamo gdje jesu jer posljednji paket američke vojne pomoći Ukrajini možda neće biti dovoljan da Ukrajina povrati sav svoj teritorij. Pristaše sadašnjeg paketa nisu tvrdile da bi on sam po sebi omogućio Ukrajini da oslobodi sav okupirani teritorij, a rasprava o mogućim krajnjim stanjima rata vrlo je preuranjena jer je predsjednik Joe Biden potpisao zakon kojim se odobrava novi paket prije samo dva dana, stoji u novom izvješću.

Američka vojna pomoć trenutno je na putu za Ukrajinu i trebat će nekoliko tjedana da stigne do postrojbi na prvoj crti i da ima opipljiv utjecaj na bojno polje. Ukrajinske snage prvo će morati iskoristiti pristiglu američku pomoć kako bi stabilizirale crte bojišnice i zaustavile tekuća ruska napredovanja, posebno kod Avdijivke i Časiv Jara.

I dalje špekuliraju s mogućom velikom ljetnom ruskom ofenzivom. Kao što priznaju da Ukrajina ima velikih problema s ljudstvom koje, osim što ga treba prikupiti, mora proći i obuku da bi se moglo aktivno uključiti u borbene aktivnosti. – Sposobnost Ukrajine da dugoročno povrati sav svoj teritorij ovisi o brojnim budućim odlukama na Zapadu, u Kremlju i Kijevu, a sve rasprave koje tretiraju izglede ukrajinske pobjede ili poraza kao unaprijed određene ishode zanemaruju da bi sve uključene strane mogle dinamički promijeniti tijek rata u Ukrajini, navodi se u dnevnom izvještaju ove organizacije koja je sada očito bitno pesimističnija u pogledima na rat. Smatraju da Zapad može jedino reagirati na zahtjeve Ukrajine u naoružanju i opremi, no teško može utjecati na odluke o akcijama ukrajinske vojske.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 23:41