StoryEditor
neredi u beogradu

Vučić tvrdi da su stranci sve znali: Mislili su ako prođe - prođe

Piše fena  /  26.12.2023., 16:27h

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je u utorak voditelja misije OESS-a u Srbiji Jana Brathua te voditelja misije ODIHR-a Alberta Johnsona da su unaprijed znali da srbijanska oporba neće priznati rezultate prijevremenih izbora koji su u toj zemlji održani 17. prosinca.

"Ja imam važno pitanje za šefa OESS-a u Beogradu Jana Brathua i šefa delegacije ODIHR-a, je li im kazano i tko im je kazao, a mi znamo i tko i kada, svi mi imamo istraživanja, da oporba neće priznati rezultate izbora. Ja znam da su ti ljudi bili šokirani i pitam ih zašto su to sakrili od javnosti", kazao je Vučić tijekom obilaska radova na izgradnji nove prometnice kod Bačkog Brega.

"A onda ću vam dokazati da su znali samo su šutjeli jer su mislili ako prođe - prođe. Nasilje ne može proći", rekao je Vučić.

U Beogradu je i sinoć nekoliko tisuća prosvjednika koje predvodi proeuropska oporba tražilo poništavanje izbora zbog uočenih neregularnosti a oko 40 prosvjednika uhićeno je tijekom prosvjeda u nedjelju navečer kada je skupina prosvjednika pokušala ući u sjedište gradske vlasti u Beogradu.

Iz Europske unije su priopćili kako pravo na mirne prosvjede mora biti poštovano, ali nasilje nije rješenje i neprihvatljivo je.

"Postupanje policije mora biti primjereno i moraju se poštovati temeljna prava u okviru vladavine zakona. EU poziva na mir i dijalog", stoji u odgovoru EU za Glas Amerike u kojem se također ponovno poziva da se istraže neregularnosti oko srbijanskih izbora.

No Vučić tvrdi da je ponosan na ponašanje policije tijekom napada na Gradsku skupštinu Beograda, te ističe je skupština bila puna policije jer su službe znale da se sprema napad jer oporba "nema argumenata".

"Svi imaju pravo prosvjedovati dok ne dođe do nasilja. Nažalost, znali smo da će provoditi nasilje, kad nemate argumente, onda vam nasilje postaje jedini argument. Ponosan sam na činjenicu da je naša policija uvijek suzdržana, tri sata je trpjela teške udarce. Sve to pokazuje koliko smo mi trpljivi, koliko smo drugačiji. Pokazali smo da je demokracija važna", rekao je srbijanski predsjednik.

Oporba, koja zbog izbornih neregularnosti prosvjeduje od izbora 17. prosinca, optužila je vladajuće da su među prosvjednike ubacili huligane koji su izazvali nasilje, a potom i brutalnu akciju policije.

Vučić je odbacio optužbe da su izbori bili neregularni i pokradeni, nazivajući oporbu "lažljivcima" i najavio konstituiranje parlamenta do kraja siječnja, a nove vlade u veljači, ali nije isključio mogućnost ponavljanja izbora u Beogradu.

"Neće biti nikakve nasilne smjene vlasti, vlast u Srbiji mijenja na izborima i tako će biti uvijek, a ne samo danas", rekao je Vučić.

Vučićeva vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u izbornoj je noći proglasila apsolutnu pobjedu, a državno izborno povjerenstvo (RIK) potvrdilo je u ponedjeljak da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

Vučić je u utorak obišao radove na izgradnji brze prometnice "Osmjeh Vojvodine", u vrijednosti od 2 milijarde eura, čija je izgradnja počela polovicom prosinca i bit će duga oko 186 kilometara.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 11:13