StoryEditor

Vučić: Jasno mi je što žele Bošnjaci ali mi nije jasno što hoće Amerikanci i Nijemci; Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici

Piše D  /  16.04.2024., 14:52h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Mostaru kako ne razumije zašto zemlje kao što su Njemačka i SAD hoće da se usvoji rezolucija o Srebrenici u UN-u, te je dodao kako "Srbija nije kriva za nesprečavanje genocida".

 

"To je tema koja duboko dijeli narode na Balkanu. To je tema koja duboko dijeli čak i ovu zemlju u kojoj se nalazimo. I ja ne mogu da razumijem, da je to netko namjerno uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumijem ja što Bošnjaci hoće. Ali ne mogu da razumijem šta je to što hoće Njemci, Amerikanci i svi ostali. Sve mi to nije ni malo jasno", rekao je Vučić novinarima govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici tokom obilaska Sajma gospodarstva u Mostaru.

Vučić smatra kako je ovo vraćanje u prošlost.

"Mi smo vraćeni 30 godina unazad i tu su nas vratili oni koji su nam sve vreme govorili - nemojte da gledate u prošlost. I kada smo nedavno imali prijedlog za raspravu na sjednici Vijeća sigurnosti o agresiji na Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju, onda su nam rekli zašto se vraćate 25 godina u prošlost. A onda su nas samo dan ili dva kasnije oni vratili, ali 29 godina u prošlost. Tako da, prošlost je dobra kad njima odgovara, prošlost nije dobra kad im ne odgovara. Budućnost je poželjna kad im odgovara, a nimalo nije dobra kad im ne odgovara", objašnjava Vučić.

Dodao je kako je za sve važno da pokušamo da pronađemo racionalni izlaz, kako ne bismo bili više pogođeni

"Pred Međunarodnim sudom pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici", izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska sajma u Mostaru.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 21:49