StoryEditor
Marinko Ogorec

Vojni analitičar: "Mira u Ukrajini neće biti dok se Rusija i SAD ne usuglase"

Piše desk  /  21.12.2022., 09:57h

Vojni analitičar Marinko Ogorec i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović su tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskoj radija "U mreži Prvog" komentirali što donosi zima na ukrajinskom ratištu.

Napadi na infrastrukturu u Ukrajini se ne smanjuju te je očito da blagdanskog primirja neće biti. U Bahmutu se već mjesecima vode žestoke borbe, a jučer je u taj opkoljeni grad došao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Najavljeno je da Zelenski ide i u posjet Washingtonu, gdje će se obratiti Kongresu.

Ogorec: Zelenski odlazi u SAD jer su u pitanju veliki ulozi

Ogorec ističe kako mira u Ukrajini neće biti dok se dvije ključne strane ne usuglase, a to su Rusija i SAD. Kaže da Zelenski odlazi u SAD jer su u pitanju veliki ulozi. Vidmarović kaže kako je taj put veliki iskorak za Ukrajinu i Zelenskog jer im je SAD saveznik u cijelom ratu.

Upitan što bi pad ili obrana Bahmuta značili za nastavak rata, vojni analitičar odgovara kako je taj grad važan i na jednoj i na drugoj strani. "S geostrateškog stajališta, teško je objasniti zašto Bahmut", rekao je Ogorec.

Vidmarović misli da Ukrajina može jako dugo izdržati uz potporu saveznika, ali i da Rusija može izdržati. "Pitanje mobilizacije u Rusiji nije zaključeno, ako bude trebalo, još će se povući ljudi koliko treba", rekao je Vidmarović.

"Putin vrši veliki pritisak na Lukašenka"

Također, Ogorec smatra da se može očekivati novi val mobilizacije, ali da može očekivati i veće uključivanje Bjelorusije u cijelu priču. Odgovarajući na pitanje je li bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u poziciji bilo što odbiti Rusiji, Ogorec kaže da nije i da ruski predsjednik Vladimir Putin na njega vrši veliki pritisak.

Po pitanju vojnih pomorskih vježbi Rusije i Kine, Vidmarović komentira kako je to stara priča i kako se vježbe često provode te da se na njih može gledati kao na nešto regularno. Objašnjava da se, u kontekstu nove situacije, tim vježbama daje novi ton i da Rusija to koristi.

"U anektiranim područjima situacija također nije dobra i teško je za očekivati da će se tamo uspostaviti red", komentirao je Ogorec.

"EU je uz Ukrajinu najveća žrtva ovog rata"

Ogorec tvrdi kako je EU uz Ukrajinu najveća žrtva ovog rata.

"Ukrajina traži puno pomoći i EU je tu da pomaže, no vidi se da EU ostaje bez daha i sve manje postaje čimbenik koji može u tom segmentu nešto dodatno napraviti bez SAD-a i velikim dijelom Velike Britanije. EU postaje sekundarni igrač u ovoj priči", zaključio je vojni analitičar gostujući u emisiji "U mreži Prvog".

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 03:59