StoryEditor
ruski predsjednik

Putin: "Pozdravljamo iskrenu želju Kine da pomogne u rješavanju ukrajinske krize"

Piše desk  /  15.05.2024., 13:34h

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je iskrenu želju Pekinga da pomogne u rješavanju ukrajinske krize, u razgovoru koji su danas objavili kineski državni mediji uoči njegova posjeta Kini.

Putin sutra stiže u kinesku prijestolnicu s nadom da će od svog "dragog prijatelja" i kolege Xi Jinpinga dobiti još veću potporu njegovim ratnim naporima u Ukrajini.

Ovaj dvodnevni posjet je prvi inozemni posjet Putina od njegovog reizbora u ožujku i drugi posjet Kini u nešto više od šest mjeseci.

Osim Pekinga, ruski predsjednik će posjetiti i Harbin, golemi grad na sjeveroistoku Kine, gdje se održava sajam trgovine i investicija.

"Pozdravljamo stajalište Kine za rješavanje krize u Ukrajini", rekao je Putin za kinesku novinsku agenciju Xinhuu.

"Kina jasno razumije korijene ukrajinske krize i njen globalni geopolitički utjecaj", rekao je ruski predsjednik, koji se poziva na dokument od 12 točaka koji je Kina objavila u veljači 2023. kako bi objasnila svoje stajalište o sukobu.

"Ideje i prijedlozi sadržani u dokumentu pokazuju iskrenu želju naših kineskih prijatelja da pomognu u stabiliziranju situacije", naglasio je Putin.

U tom dokumentu Kina poziva na teritorijalni integritet svih zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali također traži da se uzmu u obzir zabrinutosti Rusije glede njezine sigurnosti.

Nekoliko dana uoči ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Peking i Moskva su slavili svoje partnerstvo koje "ne poznaje granice". Od tada, dvije zemlje su osnažile diplomatsku, trgovinsku i vojnu suradnju.

Rusija Kinu smatra ključnom za rusko gospodarstvo

U proteklih pet godina trgovina između dvije zemlje se udvostručila, istaknuo je Putin. Kako je dodao, Kina je već 13 godina uzastopno najveći trgovinski partner Rusije, a 2023. godine Rusija je zauzela četvrto mjesto među kineskim trgovinskim partnerima.

Rusija Kinu smatra ključnom za rusko gospodarstvo pogođeno zapadnim sankcijama bez presedana, a Kina posebice ima koristi od uvoza jeftinih ruskih energenata.

Zapad s podozrenjem gleda na to partnerstvo, a SAD prijeti uvođenjem sankcija bankama i stranim tvrtkama koje posluju s Moskvom.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 17:55