StoryEditor
normalizacija odnosa

Vodi li zajednička rezolucija Azerbajdžana i Armenije prema trajnom miru: Razmijenjeni su i ratni zarobljenici

Piše desk  /  08.12.2023., 09:20h

Armenija i Azerbajdžan su u zajedničkoj rezoluciji naveli da će razmijeniti ratne zarobljenike i raditi na normalizaciji svojih odnosa, u potezu koji su pozdravile Europska unija i Sjedinjene Američke Države.

Države su se dogovorile o međusobnom oslobađanju zatvorenika, navodi se u zajedničkom priopćenju dviju zemalja, u koraku prema miru.

"Republika Armenija i Republika Azerbajdžan dijele stav da postoji povijesna šansa za postizanje dugo očekivanog mira u regiji. Dvije zemlje ponovno potvrđuju svoju namjeru normalizacije odnosa i postizanja mirovnog sporazuma na temelju poštivanja načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Kao dio postignutog sporazuma o poduzimanju "opipljivih koraka" prema izgradnji povjerenja između dviju zemalja, Azerbajdžan je pustio 32 armenska vojnika u zamjenu za dva azerbajdžanska vojnika "potaknut vrijednostima humanizma i kao gestu dobre volje".

Dvije zemlje također su rekle da će "nastaviti svoje razgovore o provedbi dodatnih mjera za izgradnju povjerenja, koje će stupiti na snagu u bliskoj budućnosti, te pozvati međunarodnu zajednicu da podrži njihove napore".

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel opisao je razvoj događaja kao "veliki napredak u odnosima Armenije i Azerbajdžana", dok su SAD pozdravile izjavu i razmjenu zarobljenika.

"Ova obaveza predstavlja važnu mjeru izgradnje povjerenja dok strane rade na finaliziranju mirovnog sporazuma i normalizaciji odnosa", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u izjavi.

Kao dio dogovora, Armenija je također pristala povući svoje primjedbe da Azerbajdžan bude domaćin međunarodne konferencije o klimatskim promjenama sljedeće godine.

Armenija i Azerbajdžan već su više od tri desetljeća u sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji se oslobodio kontrole Bakua u krvavom etničkom sukobu koji je pratio raspad Sovjetskog Saveza 1991., preživjevši uz financijsku, vojnu i diplomatsku potporu iz Erevana.

Drugi rat izbio je 2020. prije napada Azerbajdžana 19. rujna koji je naveo armenske separatiste da polože oružje nakon samo jednog dana borbi.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 04:18