StoryEditor
pucnjava na granici

Armenija optužuje Azerbajdžan da želi ‘totalni rat’

Piše hina  /  15.02.2024., 16:45h

Armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je u četvrtak Azerbajdžan da želi “totalni rat” s Armenijom, dva dana nakon novih sukoba na granici između dviju kavkaskih zemalja.

“Naše analize pokazuju da Azerbajdžan želi pokrenuti vojne operacije u nekim područjima uz granicu s perspektivom vojne eskalacije koja bi se pretvorila u totalni rat protiv Armenije”, rekao je Pašinjan na sastanku vlade.

Armenija i Azerbajdžan međusobno su se u utorak optužili za pucnjavu na granici između dviju zemalja, u blizini Nerkin Handa na jugoistoku Armenije. U incidentu su poginula četvorica armenskih vojnika, po Jerevanu.

“Azerbajdžan provodi politiku ‘dajte mi sve što želim putem pregovora ili ću sve uzeti vojnim putem‘”, rekao je Pašinjan, optuživši Baku da ne želi sigurnost i stabilnost u regiji.

Jerevan sumnjiči Azerbajdžan da ima nove teritorijalne pretenzije otkako je u rujnu prošle godine, nakon tri desetljeća, osvojio Gorski Karabah oko kojeg su vođena dva velika rata.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev ponovio je u srijedu da njegova zemlja ne planira ekspanziju.

“Nemamo teritorijalnih pretenzija prema Armeniji. I oni se moraju odreći svojih pretenzija. Ucjene će ih skupo stajati”, rekao je.

“Neće biti mirovnog sporazuma dok se Armenija ne odrekne svojih pretenzija prema Azerbajdžanu”, dodao je.

Jerevan tvrdi da Azerbajdžan želi kontrolu nad armenskom regijom Sjunik kako bi povezao azerbajdžansku enklavu Nahičevan s ostatkom Azerbajdžana.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 18:30