StoryEditor
svjedočanstvo vojnika

Ukrajinci se kod Kupjanska jedva drže: "Toliko je mrtvih da ih ne stignemo maknuti"

Piše desk  /  19.03.2024., 13:17h

Vojnik koji se bori u blizini Kupjanska u sjeveroistočnoj Ukrajini opisao je posljedice nesmiljenog ruskog bombardiranja. ‘Gubimo velik broj ljudi, ima toliko tijela da ih ne možemo maknuti s bojišta‘, rekao je vojnik pod imenom Lemur za Times of London.

Ukrajinske snage na tom području jedva odolijevaju ruskim napadima, a o nekom napredovanju niti ne razmišljaju.

Britanski Institut za proučavanje rata izvijestio je o marginalnim ruskim dobicima u blizini Kupjanska u posljednjih nekoliko dana. Glavni faktor ruske premoći su klizeće bombe (glide bomb) FAB, kojima se Rusi sve više služe u posljednja tri mjeseca.

Proizvod su sovjetske ere, ali su modernizirane sustavima za navođenje i krilima. Rusi ih intenzivno koriste kod Kupjanska, Bahmuta na istoku Ukrajine i sela Robotine na jugoistoku zemlje.

Izbacuju se iz borbenih aviona, a Rusi za to koriste Suhoj Su-34 s udaljenosti od 60 do 70 kilometara, što je izvan dosega većine ukrajinskih protuzračnih sustava.

Uz bespilotne letjelice, projektile i topništvo, klizeće bombe dodale su novu razornu vatrenu moć ruskoj kampanji u istočnoj Ukrajini, kao što se vidi u nedavnom osvajanju grada Avdiivke, prvoj velikoj pobjedi Rusije u gotovo godinu dana.

Maksim Zorin, vojnik u 3. udarnoj brigadi, rekao je u objavi na Telegramu tijekom te bitke da klizeće bombe ‘potpuno uništavaju svaki položaj‘, izvijestio je Washington Post. ‘Sve zgrade i strukture jednostavno postanu jama nakon dolaska samo jedne‘, rekao je.

Ukrajina je u međuvremenu ojačala obrambene linije. U Kupjansku borbu na prvoj liniji podržava dva kilometra rovova, ‘zmajskih zuba‘ i minskih polja. Međutim sve to ne predstavlja nikakvu prepreku za klizeće bombe.

Najučinkovitija protumjera ovoj sve brojnijoj ruskoj prijetnji, kažu Ukrajinci, još je daleko: borbeni zrakoplovi F-16 američke proizvodnje, za kojima zemlja žudi.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 16:21