StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajinci objavili povjerljivu naredbu Kremlja: Tijela ruskih vojnika zakopati u masovne grobnice ili spaljivati na terenu

Piše desk  /  06.03.2022., 10:35h
Oružane snage Ukrajine objavile su poverljivu naredbu od 26. veljače koju navodno potpisuje zamjenik ruskog ministra obrane Aleksej Krivoručko.

U njoj, kako tvrde oružane snage Ukrajine, stoji da se ruski vojnici, koji su poginuli tijekom agresije na Ukrajinu, sahranjuju u masovnim grobnicama uključujući i u Bjelorusiji ili da se njihova tijela kremiraju.

Naredba se sastoji od četiri članka u kojima je detaljno objašnjen protokol za ruske vojnike koji sudjeluju iu invaziji na Ukrajinu.

"Od 1. ožujka 2022. godine sve legitimacije vojnika koji sudjeluju u specijalnoj operaciji u Ukrajini, uključujući putovnice, vojne knjižice, i 'identifikacijske ogrlice treba skinuti s njih - U najkraćem roku organizirati evakuaciju leševa vojnika Ruske Federacije s teritorije na kojoj se odvija specijalna operacija", stoji u prva dva članka naredbe.

U naredna dva članka pojašnjen je postupak tretmana tijela poginulih ruskih vojnika.

"Počevši od 1. ožujka 2022. godine, tajno tijekom noći, izvršiti evakuaciju tijela pripadnika vojske Ruske Federacije u baze i sahranjivanje u masovne grobnice, uključujući u Bjelorusiji i evidentirati tijela po brojevima. Ukoliko evakuacija tijela poginulih pripadnika vojske Ruske Federacije bude nemoguća, počevši od 1. ožujka 2022. godine, izvršiti njihovo uništavanje na licu mjesta", stoji u naredna dva članka naredbe.

Dokument je objavljen na službenoj Facebook stranici Sjevernog operativnog zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 20:05