StoryEditor
Jens Stoltenberg

Šef NATO-a u nenajavljenom posjetu Kijevu: Ukrajina još uvijek može preokrenuti stvari

Piše fena  /  29.04.2024., 18:50h

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Ukrajincima u ponedjeljak da članice njegove alijanse nisu ispunile svoja obećanja o vojnoj pomoći posljednjih mjeseci, ali je kazao da će se protok oružja i municije sada povećati

U nenajavljenoj posjeti Ukrajini, glavni tajnik transatlantskog vojnog saveza  razgovarao je s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i trebao se obratiti ukrajinskom parlamentu.

Njegov posjet – treća od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine – dolazi u teškom trenutku na bojnom polju za Ukrajinu. Nakon neuspjele ukrajinske kontraofenzive prošle godine, ruske snage su preuzele inicijativu, barem dijelom zbog nedostatka oružja i municije od zapadnih partnera Kijeva.

- Također ću biti veoma iskren prema predsjedniku Zelenskom, kao i prema Radi da saveznici iz NATO-a nisu ispunili ono što su obećali posljednjih mjeseci - kazao je Stoltenberg u ponedjeljak.

- Sjedinjene Države su potrošile šest mjeseci na dogovor o paketu, a europski saveznici nisu isporučili municiju koju su obećali. Sada sam, međutim, uvjeren da će se stvari promijeniti - kazao je.

Stoltenberg je ukazao na to da je američki Kongres sada odobrio paket pomoći Ukrajini vrijedan više od 60 milijardi dolara, koji je brzo potpisao predsjednik Joe Biden, i najavu britanskog premijera Rishija Sunaka prošle sedmice o "rekordno visokoj" posvećenosti Kijevu.

Također je istaknuo da je Njemačka pristala osigurati novi sistem protuzračne obrane Patriot Ukrajini, a Nizozemska je pojačala svoju pomoć Kijevu.

Rekao je da očekuje i druge "nove obveze".

Rekao je da su Rusi platili "visoku cijenu za marginalne teritorijalne dobitke" i da Ukrajina još uvijek može preokrenuti stvari.

- Još nije kasno da Ukrajina prevlada. Ali zato je tako hitno da saveznici iz NATO-a sada zaista urade ono što smo obećali i da te obveze pretvorimo u stvarne isporuke oružja i municije i uvjeren sam da će se to sada desiti – izjavio je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 14:36