StoryEditor

Ukrajina za Igora Strelkova nudi 100.000 dolara

Piše desk  /  16.10.2022., 22:42h

Bivši agent FSB-a i desni nacionalist Igor Girkin (Strelkov) je jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini, a sad ukrajinske vlasti nude i ogroman novac onome tko će im dovesti Strelkova.

Tko je Igor Girkin zvan Strelkov? 2014. godine Igor Girkin bio je u samom središtu zbivanja u Ukrajini. Sa skupinom naoružanih ljudi stigao je na Krim, gdje su, prema njegovom priznanju, natjerali lokalne zastupnike da glasaju za referendum o odcjepljenju prijeteći im oružjem, prenosi Index.hr.

Nakon referenduma napustio je Krim, ali je ubrzo opet ušao u Ukrajinu, ovaj put u Donjecku oblast, ponovno sa skupinom naoružanih ljudi. Njegova ekipa zauzela je upravne zgrade u Slavjansku i proglasila stvaranje DNR-a. Girkin je čak jedno vrijeme bio i ministar obrane DNR-a. Nakon sukoba s lokalnim vođama DNR-a vraćen je u Rusiju. 

Povezuje ga se s rušenjem malezijskog putničkog aviona, pri čemu je poginulo 298 putnika, zbog čega mu se u Haagu sudi u odsutnosti. Tužiteljstvo za Girkina traži doživotni zatvor.

Ovih dana opet se navodno uključio u rat

Ukrajinci za njega nude 100.000 dolara. "GUR jamči 100.000 dolara za zarobljenog Igora Girkina - Strelkova", objavljeno je na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

"Glavni obavještajni odjel Ministarstva obrane Ukrajine jamči isplatu 100.000 dolara za transfer Igora Girkina (Strelkova) u ukrajinsko zarobljeništvo", objavili su na Fejsu. Strelkov se navodno posljednjih dana (opet) uključio u rat, a o tome su zadnjih dana pisali ukrajinski mediji.

Dnevnik.ba

10. svibanj 2024 01:05