StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajinski parlament odobrio mobilizaciju zatvorenika

Piše desk  /  09.05.2024., 09:02h

Ukrajinski parlament izglasao je mjeru koja omogućava vojnu mobilizaciju nekih zatvorenika u zamjenu za uvjetni otpust.

Više od 26 mjeseci od početka ruske invazije Ukrajina pokušava nadoknaditi manjak vojnika koji dio vojnih analitičara smatra najvećim izazovom Kijeva u borbi protiv mnogo brojnijeg neprijatelja.

Očekuje se da će nova mjera pojačati oružane snage za samo nekoliko od ukupno 20 tisuća zatvorenika, rekao je zastupnik David Arakhamia, prenosi Reuters.

Ona se ne odnosi na one koji su počinili najteže zločine – osuđene za ubojstvo s predumišljajem dvije ili više osoba, silovanje, seksualno nasilje, zločine protiv nacionalne sigurnosti te teške korupcijske zločine.

- Nije tajna da su mobilizacijski potencijali našeg neprijatelja ogromni, stoga moramo koristiti sva dostupna rješenja kako bismo se borili protiv oružane agresije - stoji u bilješci uz usvojenu mjeru.

- Dio tih ljudi su motivirani patriotski građani koji su se spremni na bojnom polju iskupiti pred društvom".

Ukrajina je prošli mjesec snizila starosnu dob za mobilizaciju s 27 na 25 godina i promijenila pravila regrutiranja civila u vojsku kako bi je pojačala i rotirala vojnike.

Vlada je uz to privremeno prekinula konzularne usluge za vojno sposobne muškarce koji borave u inozemstvu, žaleći se da ne pomažu svojoj zemlji koja se bori za opstanak.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 11:30