StoryEditor

U Ukrajini poginuli francuski humanitarci. Ruski ambasador pozvan na razgovor

Piše desk  /  05.02.2024., 10:43h

Dva su francuska humanitarna volontera poginula, a još troje je ranjeno u regiji Herson u Ukrajini 1. veljače. To je prije tri dana potvrdio francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne. "Ruski barbari u Ukrajini napadaju civile. Dva francuska humanitarca platila su životima što pomažu Ukrajini, a još troje je ozlijeđeno", napisao je Sejourne na društvenim mrežama.

Francuska će zbog smrti svojih državljana pozvati ruskog ambasadora na razgovor, prenosi Independent.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je ubojstva "kukavičkim i sramotnim činom" te izrazio podršku svim volonterima koji pomažu drugim državama. Bilateralni odnosi Francuske i Rusije pogoršali su se u zadnjih nekoliko tjedana jer je Pariz povećao podršku Ukrajini te obećao da će Ukrajincima poslati više dalekodometnih projektila.

Rusija je krajem siječnja službeno osudila "francuske plaćenike" koji djeluju na području Ukrajine. Putin je rekao da je projektil, koji je srušio ruski avion koji je prevozio ratne zarobljenike, mogao biti ispaljen iz francuskog sustava zračne obrane. Francuska optužuje Rusiju za širenje dezinformacija.

Očekuje se posjet francuskog predsjednika Ukrajini kasnije ovog mjeseca. Francusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da očekuje još dezinformacija prilikom tog događaja.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 04:28