StoryEditor

U Sudu BiH ponovo odgođeno ročište Miloradu Dodiku

Piše desk  /  17.01.2024., 13:56h

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je odgođeno ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću.

Lukić se danas nije pojavio na ročištu iz zdravstvenih razloga, pa je sudac Suda BiH Mirsad Strika predložio da se postupak u ovom slučaju razdvoji, odnosno da se odvojeno sudi Dodiku i Lukiću.

Glavni pretres odogođen je za 30. siječnja.

Dodikova obrana tražila je izuzeće suca Mirsada Strike i još sedam sudaca koji su aktivni na ovom predmetu, al im je zahtjev odbijen kao i da se suđenje iz Sarajeva premjesti u Banja Luku.  

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS, za "nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta".

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. srpnja, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Inače, Srpska ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika u BiH s obzirom na to on nije dobio suglasnot Vijeća sigurnosti d aobnaša dužnost visokog predstavnika.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 02:20