StoryEditor
kanton sarajevo

U Sarajevu se uvodi prehrana za bebe u pučke kuhinje

Piše fena  /  28.04.2022., 19:07h
Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena osoba i izbjeglice KS, na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o priznavanju prava na topli obrok u pučkim kuhinjama Kantona Sarajevo.

Navedenim izmjenama je omogućeno da prehrana u javnim kuhinjama bude osigurana i najmlađim sugrađanima, odnosno djeci do jedne godine života, a i da topli obrok za korisnike bude obogaćen svježim voćem, priopćeno je iz Kantona Sarajevo.

- U izazovnom vremenu poskupljenja hrane na tržištu važno je da pružamo snažnu podršku funkcioniranju javnih kuhinja. Ministarstvo je posebno prepoznalo potrebu da predloži izmjenu Uredbe, kako bi našim najmlađim sugrađanima bila osigurana prehrana, a što do sada nije bio slučaj. U okviru svojih nadležnosti i financijskih mogućnosti nastavljamo provoditi aktivnosti koje će unaprijediti sustav socijalne zaštite - istakla je ministrica Ivana Prvulović.

Shodno Uredbi, u Kantonu Sarajevo funkcioniraju Centralna javna kuhinja - Crveni križ Kantona Sarajevo, Javna kuhinja "Merhamet", Pučka kuhinja "Kruh svetog Ante", Narodna kuhinja "Stari Grad" Sarajevo, Pučka kuhinja "Jelo na kotačima" - Caritas Vrhbosanske Nadbiskupije i Javna kuhinja "Dobrotvor", čiji rad se financira iz proračuna Kantona Sarajevo.

Ove godine za financiranje rada pučkih kuhinja s punktovima Ministarstvo izdvaja više od 2,6 milijuna KM.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 05:10