StoryEditor
SKAČU CIJENE

U Hrvatskoj drastično poskupjelo gorivo, sve više dolaze na crpke u BiH

Piše desk  /  12.10.2021., 09:14h
U Hrvatskoj je ponovo znatno poskupjelo gorivo tako da je punjenje prosječnog rezervoara od 50 litri dizela skuplje za čak 19,5 kuna (5 KM), dok za spremnik benzina treba izdvojiti 13 kuna više (oko 3,50 KM), a plina 15 kuna (4 KM).

U svijetu cijene plina, električne energije i goriva rastu već duže vrijeme. O snižavanju trošarina, koje zajedno s porezima opterećuju cijenu goriva oko 60 posto, u Vladi Hrvatske nemaju precizan odgovor, javlja HRT.

Iako cijene goriva vrtoglavo rastu, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kaže da ne razmišljaju o snižavanju trošarina. Ministar financija Zdravko Marić smatra da trošarine nisu nedodirljive. Premijer Andrej Plenković zasad ne otkriva moguće opcije, ali kaže da Vlada s velikim zanimanjem prati rast cijena.

Iako i u Bosni i Hercegovini cijene goriva rastu iz tjedna u tjedan, i dalje su ipak nešto niže nego u Hrvatskoj, zbog čega mnogi u pograničnim područjima prelaze u BiH kako bi napunili rezervoar.

Prosječna cijena dizela na bh. crpkama danas iznosi od 2,16 do 2,41 KM, dok za litru benzina treba izdvojiti od 2,21 KM do 2,41 - ovisno o kompaniji.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2021 02:36