StoryEditor
borbeni avioni

Rafalei će ući u Hrvatsku iznad sjevernog Jadrana: "Čut ćete ih"

Piše desk  /  25.04.2024., 11:49h

Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale danas dolazi u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura.

Rafalei stižu oko 12:30 u Zagreb, a dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.

Rafalei su vrsta borbenih zrakoplova i među najboljima su na svijetu. O tome je sinoć u Dnevniku HRT-a govorio Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane.

"Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se", najavio je Tretinjak.

"Rafale je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektroničke sustave. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona. Poznato vam je da je on jedan od rijetkih aviona koji može sam sebe napuniti u zraku, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatnog izgaranja goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. I obično ćete u literaturi naći da on nije multirol (višenamjenski),nego da je omnirol (svenamjenski)", pojasnio je Tretinjak.

Dosad se tajio identitet pilota

Identitet ljudi koji su bili u Francuskoj na obuci dosad se tajio. Na pitanje u Dnevniku HRT-a hoće li se sada otkriti možda neki od njih, Tretinjak je rekao da će na dočeku biti mnogo novinara i da će vjerojatno netko od pilota dati izjavu.

Svečanost prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona održat će se u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje su u kompleksu ukupne površine oko 20 tisuća metara četvornih izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangar za smještaj aviona. Vrijednost cijelog kompleksa procijenjena je na oko 37 milijuna eura.

MORH: Očekuju se buka i gužva

"U Republiku Hrvatsku u vojarnu ‘Pukovnik Marko Živković‘ u Velikoj Gorici u četvrtak, 25. travnja 2024. godine, oko 12:30 sati doletjet će iz Francuske Republike prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova.

Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke ‘Dr. Franjo Tuđman‘", izvijestili su iz MORH-a.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:50