StoryEditor
aine davis

U Britaniji uhićen ISIL-ovac koji je taocima odsijecao glave

Piše desk  /  11.08.2022., 13:29h

U Velikoj Britaniji je uhićen Aine Davis, muškarac koji je optužen da je dio ozloglašene grupe ISIL koja je ubijala taoce, javlja BBC.

Davis, porijeklom iz Londona, doletio je na aerodrom Luton nakon što je pušten iz turskog zatvora u kojem je služio kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog članstva u terorističkoj grupi. On je tijekom suđenja negirao navode da je dio zloglasne ćelije ISIL-a zvane Beatles, koja je ime dobila zbog britanskog naglaska članova.

Njega su uhitili policajci iz Sektora za borbu protiv terorizma Metropolitanske policije i odveli ga u policijsku postaju u južnom Londonu.

Inače, američke vlasti priopćile su da je ova grupa ubila 27 taoca, odrubivši nekoliko glava. Videosnimke ubojstava poslane su širom svijeta, izazivajući bijes.

Prije nego što je radikaliziran, Davis je bio osuđivan za kaznena djela vezana uz drogu, a zatvoren je 2006. zbog posjedovanja vatrenog oružja. Nakon što je prešao na islam, promijenio je ime u Hamza i upoznao Mohammeda Emwazija, kojeg su mediji prozvali Jihadi John.

Njih dvojica su bili dio grupe koja je radikalizirala muslimane koji žive u Londonu. Davis je napustio Veliku Britaniju kako bi se pridružio IS-u 2013. Uhićen je nedaleko od Istanbula 2015. godine, a turski sud ga je dvije godine kasnije osudio da je bio visoki član terorističke organizacije, prenosi BBC.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:08