StoryEditor
iranska osveta

Njemačka, Britanija i Rusija zabrinute zbog Irana i Izraela, pozvali na suzdržanost

Piše desk  /  12.04.2024., 09:27h

Njemačka, Velika Britanija i Rusija pozvale su u četvrtak zemlje na Bliskom istoku da pokažu suzdržanost, dok je Izrael rekao da se priprema "ispuniti sve svoje sigurnosne potrebe" u regiji koja je na rubu šireg sukoba zbog iranske prijetnje da će napasti Izrael.

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa, jedan od samo dva zapadna prijevoznika koji lete za Teheran, produžio je obustavu svojih letova za glavni grad Irana, a Rusija je upozorila svoje građane da ne putuju na Bliski istok.

Iran je obećao osvetu za zračni napad 1. travnja na kompleks njegovog veleposlanstva u Damasku u kojem su ubijeni visoki iranski general i šest drugih iranskih vojnih časnika, pojačavajući napetosti u regiji u kojoj se već vodi rat u Gazi.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je u srijedu da Izrael “mora biti kažnjen i da će biti kažnjen”, istaknuvši da je napad na veleposlanstvo jednak napadu na iranski teritorij.

“Imperativ za Iran da kazni ovaj nasilni režim” mogao bi biti izbjegnut da je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo napad i privelo počinitelje pravdi, priopćila je u četvrtak misija Teherana pri Ujedinjenim narodima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael nastavlja sa svojim ratom u Gazi, ali provodi sigurnosne pripreme drugdje.

“Tko god naudi nama, mi ćemo naštetiti njima. Spremni smo zadovoljiti sve sigurnosne potrebe Države Izrael, i obrambene i ofenzivne”, rekao je u komentarima objavljenim nakon posjeta bazi zračnih snaga.

Iran je signalizirao Washingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na način da izbjegne veliku eskalaciju i da neće djelovati ishitreno, rekli su iranski izvori.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je američkom ministru obrane Lloydu Austinu da će Izrael izravno odgovoriti na svaki napad Irana, priopćio je Gallantov ured.

Sukob se proširio Bliskim istokom od izbijanja rata u Gazi, sa skupinama koje podupire Iran koji u znak podrške Palestincima provode napade iz Libanona, Jemena i Iraka. Teheran je izbjegao izravnu konfrontaciju s Izraelom ili Sjedinjenim Državama, dok je dao podršku svojim saveznicima.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je svog iranskog kolegu Hoseina Amirabdolahiana da pozove na “maksimalnu suzdržanost” kako bi se izbjegla daljnja eskalacija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je građanima da ne bi trebali putovati na Bliski istok, posebno u Izrael, Libanon i palestinska područja.

“Trenutno je vrlo važno da svi zadrže suzdržanost kako ne bi došlo do potpune destabilizacije situacije u regiji, koja baš i ne blista stabilnošću i predvidljivošću”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je u četvrtak da je jasno dao do znanja Amirabdolahianu da Iran ne bi trebao uvlačiti Bliski istok u širi sukob. “Duboko sam zabrinut zbog mogućnosti pogrešne procjene koja bi dovela do daljnjeg nasilja”, rekao je Cameron na mreži X.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da je državni tajnik Antony Blinken pozvao svoje kolege, uključujući turske, kineske i saudijske ministre vanjskih poslova “da jasno daju do znanja da eskalacija nije ni u čijem interesu i da pozovu Iran da ne nastavi eskalaciju”.

SAD očekuju napad Irana na Izrael, ali takav da neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

Američka vojska priopćila je u četvrtak da je uništila protubrodsku balističku raketu lansiranu s područja Jemena pod kontrolom hutista koje podržava Iran. Nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti na američkim, koalicijskim ili trgovačkim brodovima.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 10:01