StoryEditor
brčko

U Brčkom obilježena ‘Večer sjećanja na pad grada Vukovara‘

Piše fena  /  17.11.2023., 18:32h

U organizaciji mladeži Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za Brčko distrikt večeras je na spomen obilježju poginulim braniteljima Domovinskog rata u središtu Brčkog, paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i opijelo molitvnom, obilježena "Večer sjećanja na pad grada Vukovara“.

- Već 10 godina tradicionalno svakog 17. novembra, dan uoči pada grada Vukovara, mladež Hrvatske demokratske zajednice BiH se okuplja na ovom mjestu i prisjećamo se svih stradalih u Vukovaru - kazala je predsjednica mladeži HDZ-a BiH, organizacija za Brčko distrikt Tea Ružić, dodajući kako mladež koja ne poznaje svoju povijest, ne može ispisivati ni stranice svoje budućnosti.

Kako je kazala, cilj je ovakvim obilježavanjima potaknuti mlade da ne zaborave ono što se dogodilo, ali naravno da oproste i da se to nikada i nikome više ne ponovi.

Odavanju počasti poginulim braniteljima i prisjećanju na pad Vukovara prisustvovali su i brojni zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta, a među njima i gradonačelnik Distrikta Zijad Nišić, dogradonačelnik Anto Domić i dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

-Ono što su pretrpjeli branitelji Vukovara braneći svoj rodni kraj i svoje ognjište je nesagledivo, takva žrtva koja je plaćena da bi se sačuvao svoj dom je neviđena. Nama ostaje da se sjećamo tih događaja i tih zločina gdje je razoren grad, gdje su ubijani ljudi, stariji i djeca, gdje su ih raseljavali s tog prostora i mi možemo ovakvim okupljanjem sačuvati sjećanje na njih, na njihovu hrabrost, na njihovu ljubav prema svome bližnjem i prema svojoj domovini - kazao je dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić.

Na obilježavanju "Večeri sjećanja na pad grada Vukovara“ prisustvovao je i veliki broj mladih i djece, a Domić ističe kako je upravo to znak da je žrtva Vukovara bila opravdana i da je dala svoj značaj u onome što joj je i bio cilj.

-Pad grada heroja imao je za cilj da život mora ići dalje, te da agresor i zločinac nikada ne mogu pobijediti, nego da pobjeđuje nada, a ova omladina i ova djeca jesu taj život i ta nada te želimo im prenijeti sjećanje na žrtve Vukovara i sve poginule u Domovinskom ratu, kao i poruku da se nikada i nikome ovako nešto ne smije dogoditi - zaključio je Domić.

Mladež Hrvatske demokratske zajednice organizacije za Brčko distrikt sutra će putovati u Vukovar, gdje će se priključiti "Koloni sjećanja“ i uz mirnu šetnju i molitvu još jednom odati počast svim poginulim u Domovinskom ratu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:33