StoryEditor
razorni potresi

Turski spasioci kažu da se glasovi i dalje čuju ispod ruševina

Piše desk  /  14.02.2023., 12:38h

Spasilački timovi na jugu Turske kažu da i dalje čuju glasove ispod ruševina nakon više od tjedan dana od razornog zemljotresa što ulijeva tračak nade svim spasilačkim timovima na terenu.

U istoj regiji spasioci su u utorak izvukli 18-godišnjeg dječaka i muškarca žive iz ruševina, dan nakon što su spasili 10-godišnju djevojčicu za koju se vjeruje da je bila ispod ruševina oko 185 sati.

Osam dana nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju potvrđeno je da je više od 36.000 ljudi poginulo, a slučaji izvlačenja preživjelih su sve malobrojniji.

Spasilački timovi iz brojnih zemalja i dalje nastavljaju raditi na uklanjanju i pretraživanju ruševina izvlačeći poginule s nadom da će naći preživjele.

U ponedjeljak je šef humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda Martin Griffiths rekao tokom posjete gradu Alepu na sjeveru Sirije da se faza spašavanja "približava kraju".

"A sada humanitarna faza, hitnost pružanja skloništa, psihosocijalne zaštite, hrane, školovanja i osjećaja budućnosti za ove ljude, to je sada naša obaveza", rekao je.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:30