StoryEditor
77-godišnjak

Trump: "Osjećam se mentalno svježijim sada nego prije 20 godina"

Piše D  /  28.01.2024., 11:07h

Donald Trump je jučer rekao da se osjeća mentalno "svježijim sada nego prije 20 godina", reagirajući na nedavne napade suparnice Nikki Haley na njegovu dob i njegove verbalne ispade u kampanji za republikansku predsjedničku nominaciju.

Trump je također rekao da bi predsjednički kandidati trebali proći kognitivni test, očito kao odgovor Haley koja zagovara isto navodeći dob Trumpa (77) i demokratskog predsjednika Joea Bidena (81).

Trump je govorio na skupu u Nevadi, uoči sljedećeg glasovanja u republikanskoj predsjedničkoj utrci 8. veljače.

Zadnjih je dana Haley optužila bivšeg republikanskog predsjednika Trumpa da je zbunjen i dovela u pitanje njegovu mentalnu sposobnost da bude predsjednik u visokim godinama života.

Trump je nedavno napravio nekoliko verbalnih lapsusa.

Tijekom govora 19. siječnja pobrkao je Haley s bivšom demokratskom predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Povremeno se činilo da ima teškoća s izgovaranjem riječi, a također je sugerirao da je bivši demokratski predsjednik Barack Obama još uvijek na dužnosti.

Trump je gotovo osigurao nominaciju

Trump je gotovo siguran u osvajanje svih 26 delegata iz Nevade jer Haley nije stavila svoje ime na listić.

Napao je i Haley i Bidena, pokušavajući izbaciti Haley iz republikanske borbe za nominaciju i osigurati prednost pred svojim demokratskim protivnikom Bidenom u vjerojatnom revanšu na predsjedničkim izborima u studenom.

Trumpove uzastopne pobjede na republikanskim predizborima u Iowi i New Hampshireu gotovo su mu osigurale nominaciju njegove stranke za Bijelu kuću.

No ljuti ga što je Haley, njegova posljednja preostala republikanska suparnica, odbila odustati od izbora.

Trump i njegovi saveznici započeli su kampanju za izbacivanje Haley iz utrke prije sljedećeg velikog glasanja u predizbornoj utrci, u njezinoj rodnoj državi Južnoj Karolini 24. veljače.

Trump je zaprijetio da će iz svoje političke orbite izbaciti sve donatore koji nastave financirati Haley.

Haley je obećala nastaviti kampanju ne samo u Južnoj Karolini i nego i kasnije. Ubrzo nakon Trumpova govora Haley se pojavila na skupu u Južnoj Karolini.

Ponovo je rekla da se Trump nedavno doimao "zbunjenim" i rekla da ako želi pristupiti kognitivnom testu, "ne bi trebao imati problema doći na pozornicu na debatu s njom, jer je to najbolji test mentalne sposobnosti za svakoga tko se kandidira za predsjednika".

Trump je odbio sudjelovati u sučeljavanjima s drugim kandidatima za republikansku nominaciju i sada odbija sučeljavanje s Haley.

U svom govoru u Nevadi Trump je ponovno uvredljivo nazvao Haley "ptičjim mozgom".

Također je optužio Haley - konzervativnu republikanku - da je gotovo "radikalna lijeva demokratkinja".

Trump je izjavio: "Vrijeme je da se ovo završi", misleći na utrku za republikansku nominaciju. On vodi ispred Haley u anketama u Južnoj Karolini.

Biden napada Trumpa, Trump govori o migrantima

Nakon Trumpove pobjede na predizborima u New Hampshireu 23. siječnja, Bidenova kampanja izdala je izjavu u kojoj stoji: "Sada je jasno da će Donald Trump biti republikanski kandidat."

Pomičući polako svoj fokus s republikanskih suparnika na Bidena, Trump je veći dio svog govora posvetio stanju na južnoj granici SAD-a.

Rekordan broj migranata uhvaćen je u ilegalnom prelasku granice SAD-a i Meksika otkako je Biden preuzeo dužnost 2021., a ankete pokazuju da su imigracija i granice glavno pitanje na ovogodišnjim općim izborima.

Trump je ilegalni prelazak nazvao "katastrofom", "invazijom", a južnu granicu "otvorenom ranom".

U međuvremenu, Biden i njegovi suradnici intenzivirali su napade na Trumpa, nazivajući ga prijetnjom američkoj demokraciji i povezujući ga s odlukom Vrhovnog suda SAD-a iz 2022. o ukidanju saveznih prava na pobačaj, što je problem za koji se smatra da je naštetio republikancima tijekom međuizbora 2022.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 18:49