StoryEditor

Kina američkim kompanijama zabranjuje prodaju oružja Tajvanu

Piše desk  /  20.05.2024., 10:41h

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je danas da će zabraniti nekim američkim tvrtkama uvozne i izvozne aktivnosti povezane s Kinom, uključujući i prodaju oružja Tajvanu, te im zabraniti nova ulaganja u Kinu. Ministarstvo je stavilo General Atomics Aeronautical Systems na svoj popis nepouzdanih subjekata jer je ta kompanija prodavala oružje Tajvanu, navodi se u priopćenju. Također je uključena kompanija General Dynamics Land Systems.

Prema državnim medijima, Boeing Defense, Space & Security također se nalazi na listi nepoželjnih. Višim rukovoditeljima svih triju kompanija zabranjen je ulazak u Kinu, dok će im radne dozvole biti poništene, kao i status posjetitelja i boravišta, a povezani zahtjevi koje podnesu neće biti odobreni, navodi se u priopćenju ministarstva koje prenosi državna novinska agencija Xinhua.

Kina je također pokrenula antidampinšku istragu protiv određenih proizvođača kemikalija iz Europske unije, Sjedinjenih Država, Japana i Tajvana, objavilo je u nedjelju Ministarstvo trgovine.

Kemikalije o kojima je riječ su "kopolimerizirani paraformaldehid", koji može "djelomično zamijeniti bakar, cink, kositar, olovo i druge metalne materijale", a koriste se u automobilskim dijelovima, električnim uređajima i industrijskim strojevima.

Mjere kineske vlade stručnjaci vide kao reakciju na nedavna zbivanja u trgovinskom sporu sa Zapadom. Među ostalim, prošloga je tjedna američki predsjednik Joe Biden uveo posebne 100-postotne carine na uvoz električnih automobila iz Kine.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 21:38