StoryEditor
republikanski kandidati

Trump ima veliku prednost. Stoji sa strane i gleda, a njegovi protivnici se međusobno uništavaju

Piše desk  /  07.12.2023., 14:15h

Republikanske predsjedničke debate do sada su iznjedrile dva velika pobjednika - jednog koji će biti u središtu pozornosti u srijedu u Tuscaloosi u Alabami tijekom četvrte debate i drugog koji uopće neće biti tamo, piše CNN u analizi od prije dva dana. Tu su najavili debatu održanu sinoć.

Nikki Haley, bivša američka veleposlanica u UN-a i guvernerica Južne Karoline, u tri se zadivljujuće debatne izvedbe probila na vrh utrke za poziciju kandidatkinje koja će se uz bivšeg predsjednika Donalda Trumpa natjecati za republikansku predsjedničku nominaciju, prenosi Index.

Dobre vijesti za Haley su da se sada bez problema bori za drugo mjesto s nekad favoriziranim guvernerom Floride Ronom DeSantisom, koji je polako i kontinuirano nestajao u posljednjih godinu dana otkako se približavao Trumpu u anketama i bio velika nada republikanskog establišmenta.

Loša vijest za Haley je da još uvijek zaostaje oko 50 bodova za bivšim predsjednikom, koji se nametnuo kao drugi veliki pobjednik u prve tri republikanske debate, jednostavno prepustivši pozornicu drugima.

Preskačući rasprave, Trump se nadao da će bez njegove prevelike prisutnosti njegovi suparnici prvenstveno usmjeriti vatru jedni na druge. Zasad je u pravu, konstatira CNN u analizi od prije nekoliko dana. A to je pokazala i jučerašnja debata. Trumpa tu nije bilo.

Unatoč njegovim izostancima, republikanska srca su privržena Trumpu od prve kandidatske debate 27. kolovoza, unatoč težini četiriju kaznenih optužnica (on negira bilo kakvu krivnju u tim slučajevima). Njegovo ukupno vodstvo u anketama, koje je i tada bilo značajno, poraslo je tijekom prošlih mjeseci.

Kandidati se svađali

Eksplozivna četvrta republikanska predsjednička debata u srijedu navečer razjasnila je zašto je bivši predsjednik Donald Trump do sada preskakao predizborne debate, piše CNN.

Četiri kandidata na pozornici - bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, guverner Floride Ron DeSantis, bivši guverner New Jerseyja Chris Christie i poduzetnik Vivek Ramaswamy - provela su veći dio dvosatne debate međusobno se napadajući, piše CNN.

Zbog dosad najmanje konkurencije u raspravi i suočavanja s rastućim pritiskom uoči nadolazećih predizbora u Iowi za manje od šest tjedana, kandidati su mogli pokazati svoja politička uvjerenja i iskazati velike razlike. Bilo je i nezaboravnih osobnih trenutaka.

Ramaswamy je nazvao Haley "ružem za usne na Dicku Cheneyju". Christie je ismijavao Ramaswamyjeva "pametna usta". DeSantis je rekao da Haley "poklekne svaki put kad je ljevica kritizira".

"Volim pozornost, momci. Hvala ti na tome", uzvratila je Haley.

Njihov okršaj u Alabami, koji je organizirao NewsNation, razjasnio je da svi kandidati vjeruju da ih se najprije mora smatrati jedinom republikanskom alternativom bivšem predsjedniku prije nego što se usredotoče na borbu s njim.

Međutim, debata je također pokazala zašto Trump nije platio cijenu u anketama za izostajanje s debata. Bilo je napada na bivšeg predsjednika: Christie, čija je kampanja izgrađena na poruci protiv Trumpa, protivi se njegovu povratku na vlast, Haley je kritizirala njegov pristup Kini, a DeSantis je rekao da Trump nije ispunio svoje obećanje da će "isušiti močvaru" i natjerati Meksiko da plati pogranični zid.

Ali ti trenuci bili su izuzeci u raspravi kojom su dominirali sukobi između kandidata koji su zapravo bili prisutni.

CNN donosi pet zaključaka iz četvrte republikanske predizborne rasprave.

DeSantis i Ramaswamy protiv Haley

Najjasniji znak Haleyjina uspona u utrci? Njezini protivnici stavili su je u središte pozornosti tijekom većeg dijela prvog sata debate.

DeSantis je čekao svih 30 sekundi u svom prvom odgovoru prije nego što je napao Haley, uvlačeći je u raspravu oko toga koje bi toalete transrodne osobe trebale moći koristiti.

U svom prvom odgovoru Ramaswamy je nastavio tamo gdje je stao u trećoj debati, kritizirajući Haley zbog mandata u Upravnom odboru Boeinga, kompanije koja ima veliki proizvodni pogon u saveznoj državi kojom je nekoć upravljala.

U nekoliko su se točaka DeSantis i Ramaswamy udružili kako bi pojačali kritike, fokusirajući se na potporu koju je u zadnje vrijeme dobila od nekih donatora poput suosnivača LinkedIna Reida Hoffmana, demokratskog donatora koji je poslao 250.000 dolara, te na interes koji dolazi od ljudi poput izvršnog direktora BlackRocka Larryja Finka.

Kasnije tijekom rasprave, Ramaswamy je podigao svoju bilježnicu na kojoj je napisao "Nikki = korumpirana".

Haley, koja je također nedavno dobila potporu konzervativne skupine American for Prosperity, rekla je da pozdravlja pomoć odakle god dolazila, ali i da neće dopustiti da diktira njezinu politiku.

I rekla je da bi i njezini konkurenti uzeli novac ako bi im bio ponuđen. DeSantisova politička platforma tražila je potporu American for Prosperity i doživjela je egzodus bogatih korporativnih donatora koji su ga podržavali u prošlosti.

"Samo su ljubomorni. Voljeli bi da oni ih podržavaju", rekla je Haley.

Žestoki napadi i svađe

Za DeSantisa je usredotočenost na Haley bila posebno značajna jer je uoči prošlih rasprava njegova kampanja sugerirala da bi ga njegov položaj na vrhu anketa (izuzevši Trumpa) učinio gromobranom za napade.

Ipak, nastojao je rano i što češće kritizirati Haley jer se pokušava obraniti od povećane prijetnje njezine kampanje u saveznim državama poput Iowe.

DeSantis je uskočio nakon njezina odgovora o Kini i naglasio njeno iskustvo s kineskim tvrtkama dok je bila guvernerka Južne Karoline. Haley je uzvratila da je DeSantis učinio isto u svojoj saveznoj državi.

"Poznato je da sam reagirao i radio ono što je ispravno", rekao je DeSantis.

Na što je Haley odgovorila: "Poznat si po laganju."

Christie je bio iznimka na pozornici, stajući u Haleyinu obranu dok je Ramaswamy upućivao uvrede usmjerene na njenu vanjsku politiku.

"Ne slažemo se oko nekih pitanja i ne slažemo se oko toga tko bi trebao biti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ali slažemo se oko ovoga: ona je pametna i uspješna žena", rekao je Christie.

Haley se okrenula prema njemu i zaustila: "Hvala."

Christie je ponovno pronašao ritam

Mjesecima se Christie borio da ponovi čaroliju predsjedničke predizborne sezone iz 2016. godine, kada je iznervirao senatora s Floride Marca Rubija zbog njegovih istupa u jednoj rečenici.

Iako Christie nije daleko stigao na tim predizborima, Rubio se mučio u prevladavanju percepcije da je robot.

U Tuscaloosi je bivši guverner New Jerseyja ponovno iskoristio dio te energije, prikazujući svoje protivnike kao nezrele, dosadne i nespremne za posao.

To mu možda neće pomoći da osvoji nominaciju, ali ne olakšava situaciju ni ostatku društva, posebice DeSantisu i Ramaswamyju.

Christie je pokušao prikazati DeSantisa kao nespremnog odgovoriti na osnovna pitanja. Kada su DeSantisa upitali bi li kao predsjednik poslao američke trupe u Gazu da spase američke taoce koje drži Hamas, Christie je odmah uskočio.

"Kada ste predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, nećete imati izbora hoćete li odgovoriti na to pitanje ili ne", rekao je Christie.

Kasnije u debati, DeSantisa su pitali misli li da je Trump sposoban za dužnost. On je odgovorio da "nitko nije uspio pobijediti vrijeme".

Christie se ponovno uključio. "Ili se bojiš ili ne slušaš. Na to je pitanje jednostavno odgovoriti. Ja sam jednostavan tip. Kad čujem pitanje, odgovorim na njega", rekao je Christie.

Protiv Ramaswamyja je Christie iskoristio njegovu sklonost odustajanju od komentara. Tijekom rasprave u kojoj je Christie kritizirao prijedlog poslovnog čovjeka iz Ohija za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije, optužio je Ramaswamyja da poriče ono što je rekao u kampanji i rekao mu da je dosadan.

"Ovo je četvrta debata u kojoj bi u prvih 20 minuta bio izabran za najmrskijeg napuhanka u Americi", rekao je Christie.

Ali puno toga se promijenilo od izbornog ciklusa 2016. godine, uključujući Christiejevu odanost Trumpu. Sačuvao je neke od svojih najozbiljnijih kritika za sva tri svoja konkurenta, za koje je rekao da se boje "uvrijediti" bivšeg predsjednika.

"Morate biti spremni vrijeđati istinom", rekao je Christie.

"Onaj koga ne treba imenovati"

Nakon što je gledao svoja tri konkurenta kako se svađaju u prvih 17 minuta debate, Christie je pokušao preoblikovati debatu podsjetnikom: Trump ih trenutno uvelike nadmašuje u anketama.

"Imamo tri tipa koja se naizgled natječu s Voldemortom, s ‘onim kojeg ne treba imenovati‘. Oni ne žele razgovarati o tome", rekao je bivši guverner New Jerseyja, misleći na negativca iz serijala o Harryju Potteru čije su ime likovi izbjegavali izgovoriti.

Christie je sugerirao da drugi kandidati izbjegavaju izravno suprotstavljanje Trumpu jer ne žele ugroziti vlastite šanse da postanu njegovi potpredsjednički kandidati ili svoje šanse za predsjedničku poziciju 2028. godine.

"Kad kažete istinu o nekome tko je diktator, nasilnik, koji je napadao sve i svakoga, teško se ne složiti. Ali razumijem zašto je ova trojka sramežljiva reći bilo što o tome. Možda je to zato što imaju buduće aspiracije; možda se te buduće težnje ističu sada ili možda za četiri godine. Ali činjenica je da treba reći istinu", rekao je Christie.

Možda je reakcija na Christiejeve komentare najviše govorila o stanju republikanske predizborne utrke. Pitanja postavljena njegovim suparnicima u uvodnim trenucima debate izazvala su žestoke, a ponekad i osobne međusobne rasprave.

Christiejeve su komentare, međutim, njegovi suparnici dočekali šutnjom.

Kasnije u raspravi, drugi su ponudili ograničenu kritiku Trumpa. Haley je tvrdila da bivši predsjednik nije bio dovoljno čvrst prema Kini. DeSantis je rekao da Trump nije ispunio svoje predizborno obećanje iz 2016. da će Meksiko platiti za zid na južnoj granici SAD-a.

Ali samo je Christie iznio pravu kritiku bivšeg predsjednika - temu na koju se vratio u svojoj završnoj riječi, kada je rekao da Trumpu neće biti dopušteno glasovati na izborima 2024. jer će "prije toga biti osuđen za kaznena djela".

Kad su njegovi komentari dočekani zvižducima, Christie je rekao: "Možete na to zviždati koliko god želite i nastaviti poricati stvarnost. Ali ako budemo poricali stvarnost kao stranka, imat ćemo još četiri godine Joea Bidena."

Dolaze kulturalni ratovi

DeSantisov "war on wake" ostao je u drugom planu tijekom prve tri debate Republikanske stranke, koje su se više usredotočile na vanjsku politiku, izbornost, američku graničnu politiku i gospodarstvo.

Ovaj put, međutim, upotrijebio je dva pitanja domaćeg kulturalnog rata - okoliš, socijalno i korporativno upravljanje, ulaganja i prava transrodnih osoba - kako bi pomogao svojim naporima da Haley prikaže kao umjerenjakinju.

U svom prvom odgovoru DeSantis se odmaknuo od pitanja o svojoj kampanji kako bi kritizirao Haley zbog rodno afirmativne skrbi za transrodne maloljetnike.

"U Floridi sam donio zakon za zaustavljanje rodnog sakaćenja maloljetnika. Ona se protivi tom zakonu. Ona misli da je to u redu i da se zakon ne bi trebao miješati u to", rekao je DeSantis.

Njegovi komentari odražavaju točke iznesene u videu koji je Never Back Down, super PAC koji podržava DeSantisa, objavio prije debate. Spot je optužio Haley da nije voljna "boriti se protiv ljevice".

Haley je tijekom lipanjskog intervjua za CBS News rekla da se "zakon ne bi trebao miješati u takve stvari". No, dodala je da bi roditelji trebali preuzeti inicijativu i nije podržala promjenu spola kod mladih.

"Ovo je posao za roditelje, a onda kada to dijete napuni 18 godina, ako želi učiniti trajniju promjenu, može to učiniti", rekla je Haley.

DeSantis se kasnije pridružio Ramaswamyju kako bi povezao potporu koju Haley uživa kod bogatih donatora s ESG investicijskim pokretom: "Oni žele iskoristiti ekonomsku moć kako bi ovoj zemlji nametnuli ljevičarski program."

Ramaswamy razotkriva niz teorija zavjere

U onome što bi moglo biti njegovo posljednje pojavljivanje na debatama Republikanske stranke, Ramaswamy je ekstremnom zavjereničkom krilu stranke dao najistaknutiji glas do sada.

Iznio je niz lažnih, provokativnih teorija zavjere, hvaleći sebe kao jedinog kandidata u utrci koji ih je spreman prihvatiti.

Među ostalim, Ramaswamy je nazvao napad Trumpovih pristaša na američki Kapitol 6. siječnja 2021. "manipuliranim iznutra". Rekao je da su izbore 2020. "ukrale velika tehnološke kompanije". Rekao je da je vlada "20 godina lagala" o umiješanosti Saudijske Arabije u napade 11. rujna.

I rekao je da teorija "velike zamjene" - rasistička teorija zavjere koja sugerira da se ljudi koji nisu bijelci dovode u zapadne zemlje kako bi zamijenili bijele glasače i postigli politički ciljevi - "nije neka velika desničarska teorija zavjere, već osnovna platforma Demokratske stranke".

Rekao je da je najveća prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama "duboka država koju je Donald Trump pokušao obuzdati".

Ramaswamy je kasnije upotrijebio svoju završnu riječ kako bi ustvrdio da je "pitanje klimatskih promjena obmana": "Ako ste mislili da je covid loš, ono što dolazi s ovom klimatskom agendom daleko je gore. Ne bismo trebali pokleknuti pred ovom novom religijom. To je zamjena za modernu religiju. Sami sebe šibamo i gubimo naš moderan način života klanjajući se ovom novom bogu klime, a to će biti zaustavljeno tijekom mog mandata."

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 12:35