StoryEditor
Darja Trepova

Tko je djevojka koju se sumnjiči da je odgovorna za smrt ruskog blogera?

Piše desk  /  03.04.2023., 11:09h

Žena koja je osumnjičena za ubojstvo ruskog ratnog blogera Vladlena Tatarskog, Darja Trepova je uhićena u ponedjeljak ujutro. Prije samog uhićenja, Rusija je Trepovu stavila na tjeralicu. Ministarstvo unutarnjih poslova nije spomenulo ubojstvo Tatarskog na svojoj stranici na kojoj se vidi da je ona stavljena na tjeralicu.

Ruski medij Russia Today objavio je nešto više detalja o uhićenoj Trepovoj. Prema policiji, Darija Trepova ima 26 godina. Sigurnosne snage su pretražile njen stan u Sankt Peterburgu.

Nekoliko svjedoka izjavilo je za ruske medije da je mlada žena, koja je bila jedna od gošći na događaju koji je Tatarski organizirao, predala blogeru figuricu netom prije eksplozije.

Njeni prijatelji su za medije izjavili da je Trepova bila studentica medicine i da je radila nekoliko poslova, pa je između ostalog radila i kao dizajnerica i administratorica u trgovini.

Jedan poznanik rekao je novinarima da je Trepova napustila Rusiju nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine te da je provela nekoliko mjeseci u Gruziji prije nego što se vratila u Rusiju.

Druga njena prijateljica izjavila je da joj je Trepova prošlog mjeseca kazala da planira napustiti Rusiju i otputovati u Ukrajinu preko Turske.

Novinski list RBK citirao je policijski izvor koji kaže da je Trepova razmjenjivala poruke s Tatarskim i prisustvovala drugim događajima u kojima je on sudjelovao. Izvor je rekao da istražitelji “ne mogu isključiti” mogućnost da Trepova nije bila svjesna da je figurica koju je dala Tatarskom bomba.

Također, ovaj izvor iz policije navodi i da je Trepova bila uhićena 2022. godine na prosvjedu u Sankt Peterburgu protiv ruske invazije i osuđena na deset dana administrativnog pritvora.

Podsjetimo, Vladlen Tatarski je ubijen u eksploziji bombe u kafiću u Sankt Peterburgu u nedjelju, što je drugi atentat na ruskome tlu na osobu koja je blisko povezana s ratom u Ukrajini. Ruski mediji pišu da je u eksploziji ozlijeđeno više od 30 osoba.

Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, imao je preko 560.000 pratitelja na Telegramu te je bio jedan od najistaknutijih vojnih blogera koji su slavili ruske vojne napore u Ukrajini te često kritizirali neuspjehe vojnog vrha.

Dnevnik.ba

10. svibanj 2024 08:45