StoryEditor
atentan u Sankt Peterburgu

Putin: Vjerujemo da su zapadni obavještajci umiješani u ukrajinski ‘terorizam‘

Piše hina  /  05.04.2023., 19:27h

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je na sastanku s visokim dužnosnicima, koji je prenosila televizija, rekao kako ima razloga za vjerovati da su zapadne obavještajne agencije umiješane u, kako je rekao, sabotaže i terorističke akcije koje je izvela Ukrajina.

Na sastanku kremaljskog Vijeća sigurnosti s čelnicima četiriju ukrajinskih regija koje je Moskva prošle godine anektirala, Putin je optužio Ukrajinu da je počinila zločine protiv ruskog administrativnog i sigurnosnog osoblja, protiv novinara i nastavnika uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

Rusija često optužuje Ukrajinu za granatiranje dijelova Ukrajine pod ruskom kontrolom i onih u ruskim pograničnim regijama blizu Ukrajine, pri čemu, kako tvrdi, stradavaju civili.

"Imamo puno razloga da kažemo kako su u pripremi takvih terorističkih činova i sabotaža angažirani resursi trećih zemalja i zapadne obavještajne službe", rekao je Putin.

To je kazao tri dana nakon što je ruski vojni bloger Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maxim Fomin, ubijen u bombaškom napadu u Sankt Peterburgu, za što ruski dužnosnici okrivljuju Ukrajinu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:22