StoryEditor
Der Standard

"Talijansko veleposlanstvo u BiH pokušalo zaustaviti Schmidta"

Piše desk  /  10.06.2022., 09:21h

Talijansko veleposlanstvo u Sarajevu interveniralo je kako bi spriječilo Christiana Schmidta da donese odluku o financiranju izbora u BiH, piše bečki list Der Standard.

List piše da "mnogi predstavnici EU-a vide visokog predstavnika kao konkurenta, a mnoge snage unutar EU-a željele bi oslabiti ili čak ukinuti tu funkciju".

- Pokušali su uočiti odluke i spriječiti Schmidta u izvršavanju svojih ovlasti. Prije svega interveniralo je talijansko veleposlanstvo u Sarajevu - navodi se u tekstu.

Tekst opravdava Schmidtovu intervenciju "s obzirom na opasnost koju predstavljaju nacionalisti u zemlji povezanoj s Kremljom", a Schmidt je "i dalje dužan intervenirati, jer bi u protivnom mirovni sporazum u BiH bio ugrožen".

Nijemac Schmidt, koji nije izabran u Vijeće sigurnosti UN-a za funkciju za koju se pretendira da obnaša u BiH, nametnuo je u utorak (7. lipnja) odluku o financiranju općih izbora u BiH, javlja Srna.

Takvoj odluci usprotivili su se srpski i hrvatski dužnosnici u BiH, ocijenivši da ona predstavlja okupaciju BiH i poništenje njezina suvereniteta. Ruska strana ocijenila je da je riječ o "besramnom upadu u tuđi novčanik".

Republika Srpska ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika, kao ni Rusija i Kina.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 04:35