StoryEditor

Vijeće ministara sutra o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona

Piše Desk  /  06.05.2024., 10:56h

Prema HDZ-ovom prijedlogu, za svaku listu, ukupan broj važećih osvojenih glasova dijeli se s 1, 2, 3, 4, 5, i tako redom, sve dok je to potrebno za raspodjelu mandata

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će na sjednici zakazanoj za sutra, 7. svibnja, raspravljati o brojnim temama, a ključna točka je pod rednim brojem 3: Prijedlog Ministarstva pravde BiH za promjenu Izbornog zakona.

Na prijedlog HDZ-ovog ministra pravde, Davora Bunoze, raspravljat će se o izmjenama izbornog zakona. 

Podsjetimo, Schmidt je dao dok do 19. travnja vlastima u BiH da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona, nego ih je on nametnuo. 

Premijer FBiH Nermin Nikšić je rekao da je Trojka (SDP, NS, NiP) poslala svoj prijedlog za Izborni zakon BiH, koji bi u velikoj mjeri inkorporirao promjene koje je donio Schmidt.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao kako će se samo prijedlog njegove stranke nalaziti pred ministrima, a potencijalno i pred državnim zastupnicima.

Prema HDZ-ovom prijedlogu, za svaku listu, ukupan broj važećih osvojenih glasova dijeli se s 1, 2, 3, 4, 5, i tako redom, sve dok je to potrebno za raspodjelu mandata.

"Brojevi koji se dobiju ovom serijom dijeljenja su ‘količnici‘. Količnici se redaju od najvećeg ka najmanjem. Mandati se raspodjeljuju jedan po jedan po listama s najvišim količnicima, dok se ne raspodijele svi mandati. Kada lista dobije mandat, taj mandat se dodjeljuje s vrha liste."

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 19:32