StoryEditor
oglasio se đokovićev "cimer"

"Svi pitaju o Novaku, a ja sam u kavezu već devet godina"

Piše desk  /  07.01.2022., 11:59h
Iranac Mehdi s 15 je godina brodom došao u Australiju i otad boravi u hotelu za izbjeglice kao zarobljenik stroge australske vlasti. Njegova ga je obitelj potaknula na bijeg i organizirala njegovo teško putovanje, u nadi da bi mogao pronaći slobodu na drugom kraju svijeta.

Dani koje provodi prisilno zadržan u skromnoj sobi u hotelu koji je australska vlada odredila za zadržavanje izbjeglica teški su kao i svi dosad, piše Guardian.

"Pokušavam smisliti kako ispuniti svoje dane: moram ih preživjeti. Ako mogu spavati, spavam koliko god mogu, odem zapaliti cigaretu, gledam filmove, čitam knjige. Ali, obično ne radim ništa, samo ležim na krevetu. Ja samo ležim ovdje."

Mehdijev zahtjev za zaštitom je brzo odobren - Australija ga je zakonski dužna zaštititi i ne može ga vratiti u zemlju gdje bi mu naudili. Ali status izbjeglice Mehdiju nije donio sigurnost niti novi početak u životu: otkako je došao, držali su ga na ovaj ili onaj način na raznim mjestima - u Nauru, u Brisbaneu, a sada i u zloglasnom hotelu Park u Melbourneu.

Situacija u hotelu Carlton's Park dobila je apsurdni zaokret uoči Mehdijeva rođendana. Dobio je novog susjeda na katu ispod: prvog tenisača svijeta, Novaka Đokovića. No, ne može vidjeti branitelja naslova Australian Opena zbog izolacijskih protokola i čuvara na svakom katu.

Mehdi je gledao kako prijatelji s kojima je bio u čamcu kojim je stigao u Australiju odlaze iz pritvora kako bi započeli živote, karijere i osnovali obitelj; gledao je i kako se neki drugi u očaju u pritvoru spaljuju do smrti. Pretučen je, zlostavljan, zatvoren bez razloga.

Mehdi nikada nije optužen za zločin, niti bilo kakvo zlodjelo, ali u Australiji nije iskusio ni dan slobode.

"Vidim da se mladi zabavljaju, objavljuju slike na Instagramu i sve to. A ja sam tako daleko, daleko od toga. Još uvijek sam ovdje. Svaki dan. Rođendani su mi najtužniji dani. Oni bi trebali biti najsretniji, ali za vrijeme mog boravka u pritvoru uvijek su najteži dani. Provodim cijeli dan razmišljajući o svim godinama koje sam izgubio. Svaki dan se borim kako bih se održao", kaže Mehdi.

"Tužno je to što su me mnogi novinari kontaktirali da me pitaju o Novaku Đokoviću. U kavezu sam već devet godina, danas sam napunio 24 godine, a vi želite da vam pričam o tome. Pretvaraju se da im je stalo pitajući me kako sam i onda već u narednom pitanju traže informacije o Novaku Đokoviću", napisao je Ali na Twitteru.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:25