StoryEditor
transferi

Bayern pronašao novog Haalanda? Proizašao je iz škole koju su osnovali hrvatski iseljenici

Piše desk  /  16.04.2024., 12:41h

Bayern Munchen je krajem prošle godine dogovorio transfer Nestoryja Irankunde (18), igrača australskog prvoligaša Adelaide Uniteda. Irankunda je postao punoljetan u veljači pa će na ljeto, nakon što odradi već svoju treću sezonu australskog seniorskog nogometa, u kojem je debitirao kao 16-godišnjak, stići u Njemačku.

U svojoj posljednjoj sezoni u dresu Adelaidea igra u odličnoj formi. U 23 nastupa zabio je sedam i namjestio šest golova. U dobi od 18 godina i dva mjeseca njegova seniorska statistika iznosi 58 utakmica, 15 golova i osam asistencija. Internetom kruži usporedba s Erlingom Haalandom koji je u toj dobi igrao za Molde i imao 16 golova i pet asistencija, odnosno dva direktna doprinosa za gol manje od Irankunde, prenosi Index.

Haaland je nakon Moldea redom igrao za RB Salzburg, Borussiju Dortmund i Manchester City. Trenutno je u dobi od 23 godine jedan od najubojitijih igrača na svijetu. Zabio je 245 seniorskih golova za klubove i reprezentaciju Norveške, a prošle sezone je sa Cityjem osvojio trostruku krunu i bio drugi iza Lea Messija u poretku za Zlatnu loptu.

Plaćen je 3.4 milijuna kao 17-godišnjak

Bayern je za Irankundu platio 3.4 milijuna eura odštete. Posebno je zanimljivo da je Irankunda proizašao iz škole Adelaide Croatia Raidersa, kluba koji su prije 70-ak godina u Australiji osnovali iseljenici iz Hrvatske.

Irankunda je rođen u Tanzaniji, a radi se o brzonogom napadaču koji već godinama živi u Australiji, gdje nastupa i za U-17 reprezentaciju za koju je zabio 11 golova u sedam nastupa i predviđa mu se skori debi za A selekciju. Najviše igra na poziciji desnog krila.

"Uvijek sam htio biti stoper. Puno sam gledao Barcelonu, za nju i navijam, sviđali su mi se njeni braniči. Ipak, kad su me vidjeli Croatia Raidersi, postalo je jasno da me čeka drugačija uloga. Prošao sam probu i postao napadač koji zabija puno golova. Uzor mi je Lionel Messi", rekao je povodom potpisa za Bayern.

"Dugo smo ga imali na radaru"

U Bayernu su jako zadovoljni odrađenim transferom. Izjavu za službenu stranicu kluba dao je Joachim Sauer, direktor odjela za razvoj mladih nogometaša. Ističe da je Bayern dugo pratio Irankundu. "Dugo smo imali Nestoryja na našem radaru, jako smo zadovoljni što smo dogovorili da nam se pridruži sljedećeg ljeta. Želimo zahvaliti ljudima iz Adelaidea na susretljivosti i kvalitetnim pregovorima", rekao je pa dodao:

"Nestory je izrazito brz krilni napadač, sjajan je dribler i ima odličnu završnicu. Uvjereni smo da ima potencijal koji mu možemo pomoći pretvoriti u nešto veliko. Mislim da će znatno napredovati kod nas, a puno će mu značiti i sljedećih nekoliko mjeseci koje će provesti igrajući u prvoj postavi Adelaidea."

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 19:41