StoryEditor
Glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg: Zabrinuti smo da Rusija pokušava inscenirati izgovor za oružani napad na Ukrajinu

Piše Hina  /  17.02.2022., 14:52h
NATO je zabrinut da bi Rusija mogla pokušati inscenirati izgovor za invaziju na Ukrajinu, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg komentirajući izvješće o granatiranju duž crte razdvajanja u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu

"Zabrinuti smo da Rusija pokušava inscenirati izgovor za oružani napad na Ukrajinu, još uvijek nije jasno, nema sigurnosti u pogledu ruskih namjera", rekao je Stoltenberg novinarima nakon dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u sjedištu saveza u Bruxellesu.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da Rusija ne želi rat u Europi.

NATO je u četvrtak priopćio kako još ne vidi povlačenje ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice, dva dana nakon što je Moskva objavila da će ondje smanjiti svoju prisutnost, pobuđujući nadu u popuštanje u napetoj situaciji.

"Postoje znakovi iz Moskve da bi se diplomacija mogla nastaviti, ali do sada nismo vidjeli nikakav znak povlačenja ili deeskalacije", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na razgovorima ministara obrane u Bruxellesu.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da je gotovo 60 posto ruskih kopnenih snaga sada koncentrirano u blizini ukrajinskih granica, 150.000 ili više u stvarnim brojkama.

Rusija ondje gomila vojnike i opremu već nekoliko mjeseci, što izaziva strah Kijeva i drugih zapadnih prijestolnica da bi mogli biti na djelu planovi za invaziju.

Wallaceovi komentari uslijedili su nakon što je visoki dužnosnik Bijele kuće rekao da, unatoč suprotnim tvrdnjama Moskve, ona i dalje šalje vojnike na granicu - možda čak 7.000 vojnika posljednjih dana.

Čelnici EU-a o krizi će raspravljati na marginama summita u Bruxellesu u četvrtak.

Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu "vojno-tehničku" akciju ako joj se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Zapad je odbio glavne ruske zahtjeve, ali je predložio pregovore o kontroli naoružanja i drugim pitanjima. SAD i Europa zaprijetili su sankcijama Moskvi ako napadne Ukrajinu.

Zapadne zemlje više su puta optužile Rusiju da u području koje drže pobunjenici planira ili potaknuti incident ili ga izazvati kako bi opravdala napad. Moskva pak optužuje Kijev da planira eskalaciju kako bi pokušao silom osloboditi teritorij.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 00:33