StoryEditor
o ratu u ukrajini

Što piše u novim ruskim udžbenicima povijesti: "Ideja Zapada je destabilizacija Rusije, SAD glavni dobitnik ukrajinskog sukoba"

Piše desk  /  08.08.2023., 14:23h

U Moskvi su predstavljeni novi udžbenici iz povijesti u kojima su u potpunosti prepisali poglavlja počevši od 1970-ih, a dodali i jedno novo - o ratu u Ukrajini, koji se tradicionalno naziva "specijalna vojna operacija".

Pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Volodimir Medinski, koji je koautor udžbenika, rekao je da će udžbenik za srednjoškolce imati status jedinstvenog državnog udžbenika povijesti. "Uglavnom, ovo je prvi takav udžbenik nakon raspada SSSR-a", rekao je.

Kako piše RBC, u novom udžbeniku dio posvećen 1970-im, 1980-im, 1990-im i 2000-im godinama potpuno je revidiran i prepisan, a dodan je i dio o ratu Rusije protiv Ukrajine. Posebno je ruska propaganda propisala sljedeće glavne teze dijela o ruskoj invaziji na Ukrajinu, tzv. "specijalnoj vojnoj operaciji": Početkom 21. stoljeća, navodi se u udžbeniku, Rusija se “temeljila na činjenici da je Hladni rat iza nas”, a budućnost na razvoju “dobrosusjedskih odnosa sa SAD-om i Zapadom”. Međutim, SAD-u nije odgovaralo "jačanje" Rusije početkom 2000-ih, napominju autori udžbenika.

"Fiksna ideja Zapada bila je destabilizirati situaciju unutar Rusije. Prvo - po obodu njezinih granica. Iz tog razloga je sponzorirana otvorena rusofobija u bivšim republikama SSSR-a. Zatim, prema planu, upletenost Rusije u niz sukoba i "obojenih revolucija", neravnoteža njezine ekonomije i promjena vlasti u kontroliranu. Konačni cilj nije posebno skriven: to je komadanje Rusije i kontrola nad njezinim resursima," pišu autori udžbenika. SAD i NATO počeli su pripremati Ukrajinu za ulogu "glavnog udarnog ovna" protiv Rusije. “Nekoliko generacija u Ukrajini, počevši od 1990-ih, odgajano je u neprijateljstvu prema Rusiji, na neonacističkim idejama”, navodi se u tekstu.

Pritom autori naglašavaju da "ukrajinski neonacizam" nije izravno ponavljanje njemačkog nacionalsocijalizma 1920-1940-ih, već "ogorčeno nacionalno, jezično, kulturno nasilje agresivne manjine nad većinom". “Danas se svako neslaganje u Ukrajini oštro proganja, opozicija je zabranjena, a sve što je rusko proglašava se neprijateljem”, tako počinje pasus pod naslovom “Ukrajina je ultranacionalistička država”. Opisujući dolazak takvog režima, autori navode da je počelo "totalnim rušenjem spomenika vezanih za SSSR", a zatim je uništeno sve što je bilo kako bilo "vezano za Rusiju".

Neovisnost Ukrajine se u istom paragrafu naziva "tzv.". Tehnologije za stvaranje "ukrajinofilskog pokreta" i ideje "antimoskovske Rusije" prvi put su isprobane u 19. stoljeću u austrijskoj Galiciji (središte je Lavov) kako bi se u Austriji zadržali Slaveni, koji su povijesno i kulturološki gravitirali Rusiji, dokazujući im da oni "nisu Rusi, nego posebna nacija". U austrijskim zemljama prvi su se put čuli zahtjevi za uklanjanjem "moskovljana" i "moskovštine" iz javnog života, tvrde autori. Svrha ruskog rata protiv Ukrajine u udžbeniku se naziva "zaštita Donbasa i preventivna sigurnost Rusije". Također se navodi da je "Zapad zasuo ukrajinski režim novcem i oružjem" i "uveo nezakonite sankcije protiv Rusije". U odlomku "Rusija je zemlja heroja" autori pišu da se Donbas "devet godina kupa u krvi". Stanovnike Donbasa nazivali su “teroristima” jer su htjeli ostati Rusi”, navodi se u tekstu. Ruske ljude nazivaju "Velikorusi, Tatari, Ukrajinci, Dagestanci i Baškiri".

„SVO je ujedinio naše društvo, ljude svih dobi i profesija“, kaže se u udžbeniku, „Narodna podrška iskazana je prikupljanjem darova za vojnike, humanitarnom pomoći stanovnicima novih krajeva, pravim kultom ponosa za borce SVO. " Istovremeno, kako tvrde autori udžbenika, ruskoj vojsci "suprotstavljaju se oružane snage Oružanih snaga Ukrajine, ideološki napumpane, opremljene NATO oružjem, obučene prema njihovim standardima, te dopunjene stranim plaćenicima i instruktori."

Opisujući taktiku NATO-a, autori udžbenika napominju da su "oružane snage Ukrajine opremile borbene položaje unutar stambenih četvrti i spriječile lokalno stanovništvo da ih napusti", koristeći "vlastite građane kao "živi štit". Udžbenik takvu strategiju naziva "Buzuvir" i napominje da ga nijedna vojska svijeta ranije nije koristila na svom teritoriju." Završavajući ovaj opis, autori udžbenika apeliraju na srednjoškolce: „Sami izvucite zaključke iz „nove vojne taktike Ukrajine“. Autori udžbenika nazivaju sankcije protiv Rusije uvedene nakon početka neprijateljstava "apsolutno nezakonitima" i "bez presedana u razmjerima". Osim toga, udžbenik naziva SAD "glavnim dobitnikom ukrajinskog sukoba".

Poseban odlomak u odjeljku udžbenika posvećenom ratu govori o krivotvorinama: "Kada na internetu saznate bilo kakvu informaciju o tome što se sada događa u Ukrajini, zapamtite: svjetska industrija za proizvodnju namještenih videa, ubacivanja, lažnih fotografije i videozapisi rade kao kontinuirana pokretna traka." Autori pozivaju školarce da "budu na oprezu".

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 21:39