StoryEditor
huškački naslovI

Srpski mediji dramatično i trijumfalno o kaosu u Crnoj Gori: "Srbi matirali Mila komitu!"

Piše DESK  /  06.09.2021., 12:48h
Nakon kaotičnih prosvjeda i nasilnih sukoba prosvjednika s policijom koji su u Crnoj Gori izbili za vikend zbog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija, naslovnice srpskih medija pune su ove teme.

"Snaga crkve i naroda (uprkos svemu). Milo Đukanović i njegovi pioni pokušali puč, ali nisu uspeli", dramatično poručuje središnji naslov s podnaslovom na naslovnici Kurira. Usto se citiraju novi mitropolit Joanikije, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, piše Index.hr.

"Vaša je dužnost da donesete mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji", glasi citat patrijarha Porfirija, dok se Krivokapića citira: "Nalogodavci i organizatori haosa su DPS (Demokratska partija socijalista Crne Gore, Đukanovićeva stranka koja je od 1991. do danas većinu vremena bila na vlasti, ali sad je u oporbi) i kriminalne grupe." 

image

Naslovnica Kurira

SNIMKA ZASLONA -

"Milu propao puč! Morao da beži s Cetinja!"

"Narod presudio: Joanikije dostojan! Milu propao puč! Morao da beži s Cetinja!" stoji na naslovnici današnjeg izdanja tabloida Informer.

"Dvodnevna drama u Crnoj Gori, srećom rešena bez žrtava: Pale Milove barikade, ustoličen Joanikije", stoji u središnjem naslovu i nadnaslovu na naslovnici Blica, s podnaslovom: "Vučić poručio Đukanoviću: Nećete više vladati Srbijom."

image

Naslovnica Srpskog Telegrafa

SNIMKA ZASLONA -

"Prljavi plan Milovih komita: Spreman snajper za patrijarha i Joanikija", bombastičan je naslov na naslovnici Srpskog telegrafa. Osim patrijarha i mitropolita, kao i crnogorskog prosvjednika koji navodno u rukama drži skriveni snajper, na naslovnici su i Vučić i Đukanović.

"Srbi matirali Mila komitu!"

"Odbrusio Đukanoviću. Vučić: Milo, dok sam živ, nećeš pokoriti Srbiju, tako da znaš što ti je činiti!" stoji ispod fotografije Vučića. 

"Besan vređao mitropolita. Milo: Joanikije je čovek bez dostojanstva", stoji ispod fotografije Đukanovića. 

"Srbi matirali Mila komitu!" slavodobitno poručuje tabloid Alo! s naslovnice, uz nadnaslov "Mitropolit Joanikije ipak ustoličen u cetinjskom manastiru" i podnaslov "Vučić poručio Đukanoviću: Dok sam živ, nećeš pokoriti Srbiju".

image

Naslovnica lista Alo!

SNIMKA ZASLONA -

"Ustoličenje u obruču policije i demonstranata", nešto je smireniji naslov na naslovnici novina Danas, uz zanimljive citate koji bacaju nešto kritičnije svjetlo na ulogu Beograda u crnogorskoj krizi. 

"Neki bi da Crnom Gorom upravljaju iz Beograda"

"Vučić je uspio u daljnjoj destabilizaciji Crne Gore", citira se predsjednik crnogorskog nevladinog Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović.

"Neki bi da Crnom Gorom upravljaju iz Beograda", citira se predsjednik srpske oporbene Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 

"Srbija nema nikakve aspiracije prema Crnoj Gori", glasi pak citat Vučića, koji odražava njegovo tumačenje da je aktualna kriza rezultat crnogorskog miješanja u poslove Srbije, a ne obrnuto.

Portal Nova.rs, inače jedan od rijetkih srpskih medija koji su kritični prema vlasti Vučića i premijerke Ane Brnabić, trenutno na naslovnici ima članke s naslovima "Kako je Cetinje za 48 sati potonulo u haos" i "Jaz u Crnoj Gori dubok kao nikada pre".

Portal televizije N1 Srbija, koji je također često kritički nastrojen prema Vučiću, ima na trenutnoj naslovnici članke s naslovima "Evropska komisija: Raste zabrinutost zbog razvoja situacije u Crnoj Gori" i "Gosti o situaciji u CG: Političari krivi za sve, ovo nije smelo da se desi", u kojem su dramatičnu eskalaciju krize u Crnoj Gori komentirali vjerski analitičar Draško Đenović i izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 17:42