StoryEditor
Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Bećirović: "Borimo se s cjelokupnom mašinerijom Rusije i Srbije"

Piše desk  /  17.05.2024., 12:56h

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović najavio je u petak kako će narednog tjedna ponovo putovati u New York da bi u sjedištu UN lobirao za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici dok u zbog toga rastu napetosti uoči glasanja na Općoj skupštini najavljenog za 23. svibnja.

Predsjednik Bećirovićeva ureda Alija Kožljak rekao je lokalnim medijima kako je sada potpuno izvjesno usvajanje rezolucije kojom se želi podsjetiti na zločin u kojem su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba 1995. godine ubili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

"Diplomatska borba urodila je plodom. Jedan mali tim BiH bori se s cjelokupnom mašinerijom Ruske Federacije i Srbije, koji su angažirali i privatne avione kako bi spriječili zakazivanje sjednice i glasanje o rezoluciji", rekao je Kožljak lokalnim medijima.

On je ranije ovog tjedna zajedno s Bećirovićem boravio u New Yorku i nazočio sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na čijem je dnevnom redu bilo izvješće visokog predstavnika Christiana Schmidta o stanju u BiH.

Kina neće glasati za rezoluciju

Rasprava o rezoluciji o Srebrenici dominirala je i tom sjednicom, a predstavnik Srbije Saša Mart optuživao je njene predlagatelje da su neprijatelji njegove zemlje, dok je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja ponavljao propagandne tvrdnje Beograda da se takvim dokumentom pokušava kolektivno okriviti srpski narod.

Kineski predstavnik najavio je kako ni njegova zemlja neće glasati za rezoluciju pravdajući to tvrdnjom da o njezinom sadržaju nema konsenzusa potrebnog za potporu Opće skupštine UN-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najžešći je protivnik usvajanja rezolucije zajedno sa čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je zaprijetio da će njeno usvajanje temeljito promijeniti stanje u BiH i blokirati sve procese dogovora u njoj.

Vučić već priznao poraz

Kožljak je potvrdio da početne rasprave s predstavnicima država članica UN-a nisu bile posebice obećavajuće i to uglavnom zbog propagande Rusije i Srbije koje usvajanje rezolucije o Srebrenici predstavljaju kao nešto negativno za regiju i ukupne odnose u međunarodnoj zajednici.

"Sada je situacija ipak mnogo drugačija, poruke predstavnika država su povoljnije i mislim da će rezolucija biti usvojena 23. svibnja, dan nakon godišnjice prijema BiH kao nezavisne države u članstvo UN-a", kazao je Kožljak za sarajevski Dnevni avaz.

Srbijanski predsjednik Vučić također je najavio odlazak u New York iako je ovog tjedna priznao kako Beograd ni uz potporu Rusije i Kine nema puno izgleda spriječiti usvajanje rezolucije. On je u intervjuu za javni servis RTS rekao kako je jasno da rezoluciju žele Washington, Berlin i London i da Srbija protiv toga ne može ništa.

Među sponzorima i Hrvatska

Njemačka i Ruanda formalni su predlagatelji neobvezujuće rezolucije kojom se u UN-u želi podsjetiti na genocid u Srebrenici, odati počast žrtvama a 11. srpnja ustanoviti kao međunarodni dan sjećanja na njih.

U tekstu rezolucije ujedno se traži dosljedno poštivanje presuda međunarodnih sudova kojima je utvrđen zločin genocida, kažnjavanje počinitelja koji su još na slobodi i zabrana veličanja osuđenih osoba. 

Među tridesetak država koje su sponzori rezolucije je i Hrvatska a uz nju su iz regije i Slovenija te Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Od europskih država usvajanju rezolucije otvoreno se usprotivila jedino Mađarska.

‘Svatko tko niječe presude sudova...‘

Na odnos vlasti u Budimpešti prema rezoluciji u petak su reagirali iz druga koje okupljaju članove obitelji ubijenih Srebreničana poručivši kako su se Viktor Orban i njegovi ministri na taj način svrstali uz poznate negatore genocida te stoga više nisu dobro došli u BiH.

"Svatko tko niječe presude sudova UN nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su ti sudovi označili kao genocid", stoji u izjavi udruga predvođenih Majkama Srebrenice.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 12:18