StoryEditor

Srebrenica: "Jedino mjesto gdje muslimani i Židovi pružaju ruku jedni drugima"

Piše hina  /  27.01.2024., 13:58h

Sjećajući se milijuna žrtava iz Drugog svjetskog rata muslimani i Židovi danas imaju zajedničku obvezu surađivati i čuvati mir i suprotstaviti se zlu u kojemu diljem svijeta stradaju nedužni, poruka je koju su danas iz Srebrenice poslali sudionici skupa posvećenom žrtvama holokausta.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice koji čuva uspomene na više od sedam tisuća Bošnjaka ubijenih u genocidu 1995. godine, organizirao je skup na kojemu su predstavili muslimansko-židovsku mirovnu inicijativu u cilju promicanja međusobnog razumijevanja i dijaloga između te dvije vjerske zajednice.

"Jedino mjesto gdje muslimani i Židovi pružaju ruku jedni drugima"

"Ovo je danas jedino mjesto gdje muslimani i Židovi pružaju jedni drugima ruku suradnje", kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik upravnog odbora srebreničkog memorijalnog centra.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović koji je i među potpisnicima mirovne inicijative kazao je kako podsjećanje na milijune žrtava nacističke ideologije ima posebno značenje u Srebrenici gdje se zločin genocida ponovio.

Posvećenost pamćenju žrtava i odbacivanje svakog oblika islamofobije i antisemitizma način je da jedni s drugim podijele svoje strahove i brige i putokaz za suradnju kako se zločini više ne bi ponavljali, rekao je Kavazović opisujući veze muslimana i Židova u BiH neraskidivima istaknuvši pri tom kao ni jedni ni drugi unatoč zlu nisu izgubili nadu u čovječnost.

U vrijeme nezapamćenih stradanja u Svetoj zemlji tu suradnju smatra još značajnijom te podsjeća kako je sabor Islamske zajednice u BIH pozvao na mir i zaustavljanje spirale nasilja te uspostavu mira.

Izrijekom je osudio Hamasov napad na Izrael i uzimanje talaca kao i zločine nad nedužnim palestinskim civilima tijekom napada na Gazu.

"Svaki zločin treba biti predmet neovisnih istraga i sudskih procesa", rekao je Kavazović dodajući kako je mirovna inicijativa poziv svima, posebice susjedima katolicima i pravoslavcima da se tome pridruže.

Osude i za Hamas i za Izrael

Menachem Rosensaft, sadašnji čelnik Federacije udruga Bergen-Belsen sa sjedištem u New Yorku i donedavni potpredsjednik Svjetskog židovskog kongresa (WJC), koji je također potpisnik deklaracije kazao je kako se Židovi danas sjećaju zla koje im je počinjeno ali i svih onih koji su se tom zlu usprotivili štiteći žrtve nacističkih progona a među takvima su bili brojni muslimani u BiH.

"Takve su osobe i danas su poticaj na zajedničku obvezu da se ublaže patnje nevinih kao i da se ne dopusti pokretanje novog valja divljaštva i bezobzirnosti, osobito kada je cilj istrebljenje ljudi zbog njihova identiteta", kazao je Rosensaft.

"Moramo osuditi i odbaciti divljaštvo Hamasa protiv Židova 7. listopada, a istodobno jednako jasno kažem da ne smijemo biti ravnodušni prema smrti i raseljeljavanju Palestinaca u Gazi. Svatko tko ima dušu i srce mora osjećati tugu zbog patnji Palestinaca", kazao je Rosensaft koji je i kao dužnosnik WJC ranije odao počast žrtvama srebreničkog genocida.

Povezanost Židova i muslimana u BiH

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci podsjetio je kako tragovi židovske zajednice u toj zemlji potiču još iz 1565. godine kada su iz Španjolske protjerani zajedno s muslimanima i drugim nekršćanima.

Židovsku je zajednicu u Sarajevu koja je je bila najbrojnija s oko 12 tisuća pripadnika, kako je podsjetio, gotovo u potpunosti uništila tek nacistička okupacija 1941.  S Bošnjacima ih je pak, kako je istaknuo, neraskidivo povezala tragedija u Srebrenici koja se dogodila unatoč obećanjima iz 1945: "nikada više".

"Žao mi je što toj tragediji ne pristupamo jednako i tako je ne obilježavamo. Jasno je da se ovdje radi o genocidu", kazao je Finci založivši se da Ujedinjeni narodi proglase 11. srpnja danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

"Dužnost pamtiti žrtve holokausta"

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kazao je kako je dužnost svih pamtiti žrtve holokausta jer je to zločin koji je pogodio cijeli svijet.

Iz toga, kako je istaknuo, treba izvući prave poruke za budućnost što je iznimno važno u duboko podijeljenom svijetu današnjice koji treba razumijevanje i pomirenje i kada nedostaje riječi mudrosti od onih kojima bi trebao vjerovati.

"Stoga muslimansko-židovska inicijativa za mir predstavlja nešto jedinstveno po svojoj prirodi a njena važnost je dalekosežna jer razumijevanje i suradnja muslimanskih i židovskih lidera može biti primjer svima", kazao je Schmidt izražavajući nadu kako će se inicijativi pridružiti i kršćanske zajednice.

Oštro je osudio nijekanje genocida u Srebrenici opisujući to kao nedopustivi povijesni revizionizam koji ima dalekosežne posljedice o čemu najbolje svjedoči današnja patnja Ukrajine.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:06