StoryEditor
rasprava u ep

Sokol: Hrvatskom narodu u BiH je uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi

Piše fena  /  08.03.2022., 21:51h
Tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta zastupnici su raspravljali o stanju u Bosni i Hercegovini.

U raspravi je sudjelovao i hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol, koji se zauzeo za zaštitu prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog te je pozvao na žurnu izmjenu izbornog zakona s ciljem da se osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način.

"Stabilnost Bosne i Hercegovine bitna je za održavanje mira i sigurnosti na području jugoistočne Europe. Da bi se osigurala stabilnost u toj državi prioritet je prevladati političku krizu u kojoj se Hrvatima kao konstitutivnom narodu nameću nelegitimni predstavnici na razini Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH", izjavio je Sokol.

Sokol smatra da je to jedino moguće isključivo žurnom izmjenom izbornog zakona koja će osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini je uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi - da sam bira svoje političke predstavnike. To pravo priznato je i odlukom Ustavnog suda BiH koja se, nažalost, ne primjenjuje", zaključio je Sokol.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta će sljedećeg tjedna biti domaćin temeljitih saslušanja o Bosni i Hercegovini s političkim čelnicima iz zemlje i predstavnicima izaslanstva Europske unije, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 12:54