StoryEditor

Sattler kritizirao Schmidtovo nametanje: Bilo je vremena da domaće vlasti usuglase izmjene i dopune Izbornog zakona

Piše desk  /  08.04.2024., 09:57h

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler u intervjuu za Dnevni avaz je kritizirao Christiana Schmidta zbog nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona zbog sada prijeti nova blokada državne vlasti i ponovni sunovrat BiH u duboku političku krizu.

"Naš stav o korištenju izvršnih ovlaštenja visokog predstavnika je dobro poznat. Smatramo to krajnjom mjerom koju treba koristiti isključivo kod nepopravljivih nezakonitih radnji. Bilo je još vremena da domaće vlasti usuglase izmjene i dopune Izbornog zakona. Lideri koalicije na državnom nivou su se obavezali da će pravovremeno usuglasiti lokalno rješenje koje će se implementirati prije listopadskih lokalnih izbora", rekao je Sattler te dodao kako je po tom pitanju bio postignut napredak.

"Vjerujemo da je postojala šansa za usuglašavanje domaćih aktera prije raspisivanja izbora. Svakako, koalicija na državnom nivou je pokazala sposobnost za kompromis, pa i u vezi sa složenim pitanjima kao što je Zakon o sprečavanju sukoba interesa", rekao je.

Viso0ki predstavnik je nedavno nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona unatoč jasnim upozorenjima iz RS-a kako će svako njegovo nametanje biti odbijeno. Kao posljedicu nametanja NS RS je najavila usvajanje Izbornog zakona RS prema kojem planiraju provesti lokalne izbore. Također, SNSD je najavio istupanje iz državnih tijela vlasti.

Schmidtovom odlukom nisu zadoovljni ni hrvatski dužnosnici koji su vjerovali kako je moguće bilo usvojiti suštinske izmjene Izbornog zakona. Također, ovaj potez Schmidta je došao nakon što su domaći politički akteri počeli ozbiljno preuzimati odgovornost za političke procese i nakon što je BiH dobila status pregovara s EU. Schmidtovim potezom sav taj napredak je preko noći uništen.

"Ipak, nakon odluke visokog predstavnika također smo bili jasni da očekujemo od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu. Neprihvatljive su prijetnje rukovodstva Republike Srpske ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, uključujući izbore u ovom entitetu u vlastitoj režiji, suprotno Izbornom zakonu BiH. Zeleno svjetlo za pristupne pregovore je pokazalo da kroz dijalog, a ne kroz eskalacije, dolaze i rezultati. EU je otvorila vrata članstvu, a mi ostajemo u potpunosti opredijeljeni pružanju podrške BiH na njenom europskom putu, uključujući postojeću financijsku pomoć kao što su IPA fondovi, ali i nove instrumente poput Plana rasta. Domaći politički lideri ne smiju propustiti ovu priliku", rekao je Sattler u intervjuu za Avaz.

Schmidtovu odluku je pak podržalo američko veleposlanstvo u BiH.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 16:25