StoryEditor
Najdetaljnija fotografija Sunca

Snimljena fotografija Sunca od 83 milijuna piksela

Piše Desk  /  29.03.2022., 10:42h
Europska svemirska agencija (ESA) i NASA solarni orbiter snimili su slike Sunca otkrivajući prekrasne detalje vanjske atmosfere naše zvijezde, korone.

"Slike su snimljene 7. ožujka kad je letjelica prelazila između Zemlje i Sunca na udaljenosti od otprilike 75 milijuna kilometara na pola puta između našeg svijeta i njegove matične zvijezde", navodi ESA u priopćenju, prenosi RTRS

Fotografije pokazuju detalje kao što su Sunčev disk i vanjska atmosfera, a ujedno su to i najdetaljnije fotografije Sunca ikad snimljene.

Među fotografijama je i ona koju je snimio SPICE instrument (Spectral Imaging of the Coronal Environment), a koja je prva takva fotografija Sunca u posljednjih 50 godina.

Koliko je zapravo detaljna fotografija, možda najbolje govori podatak da je sastavljena od 25 individualnih fotografija koje su snimljene jedna za drugom tijekom perioda od četiri sata. Ukupno, završna fotografija ima više od 83 milijuna piksela.

SPICE je dizajniran kako bi pratio slojeve Sunčeve atmosfere, mjerio različite vanjske dužine ultraljubičastog svjetla, ali i mjerio temperaturu Sunca.

Tako je nastao i veoma zanimljiv snimak koji Sunce pokazuje u različitim ‘bojama‘, odnosno temperaturama pojedinih slojeva i spojeva. Tako ljubičasta boja odgovara vodiku na temperaturi od otprilike 10 tisuća stupnjeva Celzijusa, plava ugljiku na 32 tisuće stupnjeva, zelena kisiku na 320 tisuća stupnjeva, a žuta neonu na 630 stupnjeva.

Fotografije će omogućiti znanstvenicima da prate nevjerojatno snažne erupcije koje se događaju u Sunčevoj atmosferi, ali i da prouče kako se temperatura mijenja, ovisno o sloju atmosfere.

Naime, obično temperatura pada kako raste udaljenost od vrućeg predmeta. No kod Sunca je situacija drugačija. Na samoj površini ove zvijezde, temperatura je 5.000 stupnjeva Celzijusa dok se u njegovoj atmosferi penje na čak milijun stupnjeva.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 14:09