StoryEditor
HNS:

‘‘Snažno podržavamo zaključke Europskog vijeća: Izmjene Izbornog zakona su ključni prioritet za kandidatski status BiH‘‘

Piše desk  /  24.06.2022., 11:03h

HNS BiH navodi kako su jučerašnje zasjedanje i usvojeni zaključci Europskog vijeća potvrdili ono što Hrvatski narodni sabor drži kao temeljni okvir bilo kakvog europskog iskoraka prema statusu kandidata

Hrvatski narodni sabor (HNS) snažno podupire jučerašnje zaključke Europskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH prema Europskoj uniji. Godinama ističemo kako je provedba reformi u jednoj višenacionalnoj državi ključni zadatak kojim se jamče kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom BiH, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Navode kako su jučerašnje zasjedanje i usvojeni zaključci Europskog vijeća potvrdili ono što Hrvatski narodni sabor drži kao temeljni okvir bilo kakvog europskog iskoraka prema statusu kandidata. Takvo što bi konsolidiralo međunacionalne odnose i vratilo prijeko potrebnu stabilnost.

Ovakav stav Europskog vijeća je jasan i nedvosmislen - bez usvajanja zakonskih regulativa koje onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika, uz izuzetno bitna i tri reformska zakona:  Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, Zakon o sprječavanju sukoba interesa te Zakona o javnim nabavkama - Bosna i Hercegovina ne može očekivati bilo kakav iskorak prema EU, a status kandidata je prvi sljedeći stupanj tog iskoraka, priopćili su.

Nakon Strateškog kompasa, zaključaka s Kongresa EPP-a i jučerašnje deklaracije, potvrdno sa zaključcima Europskog vijeća, još jednom je iznova potvrđeno kako je Bosna i Hercegovina zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih.

Jasna je to poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Daytonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije u BiH, zaključuju iz HNS-a BiH.

Dnevnik.ba

08. kolovoz 2022 12:02