StoryEditor
Credit Suisse

Skandal u Švicarskoj; procurili podaci o klijentima veće banke koju čine diktatori, kriminalci i korumpirani političari

Piše desk  /  21.02.2022., 08:52h
Iz druge po veličini švicarske banke Credit Suisse procurili su podaci o više od 18.000 računa kriminalaca, kršitelja ljudskih prava i osuđenih i kažnjenih pojedinaca. Svi oni bili su im klijenti. Informacije koje je medijima dostavio neimenovani zviždač govore o računima teškim više od 100 milijardi dolara.

Credit Suisse u nedjelju je pokušao smanjiti posljedice skandala nakon što je nekoliko medija izvijestilo da su procurili podaci o više od 18.000 računa koji se vežu uz kriminalce, kršitelje ljudskih prava i osuđene i sankcionirane pojedince, uključujući diktatore, prenosi Dnevnik.hr.

Svi oni su, prema podacima koji su objavljeni u medijima, klijenti druge po veličini švicarske banke.

Informacije koje su procurile o računima s vrijednosti većom od 100 milijardi dolara, došle su od zviždača koji je svoje otkriće podijelio s njemačkim novinama Süddeutsche Zeitung, navodi se u priopćenju za javnost Projekta izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Kriminalci, korumpirani političari, diktatori...

Prema izvješćima, klijenti druge po veličini švicarske banke uključivali su međunarodnu postavu klijenata ogrezlih u kriminal.

Među vlasnicima računa bili su jemenski špijunski šef umiješan u mučenje ljudi, venezuelanski dužnosnici umiješani u korupcijski skandal i sinovi bivšeg egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka. Računi su otvoreni u razdoblju od 1940.-ih do 2010.-ih, navodi se u priopćenju.

"Prečesto sam viđao kriminalce i korumpirane političare koji si mogu priuštiti nastavak poslovanja kao i obično, bez obzira na okolnosti, jer su sigurni da će njihova nezakonito stečena dobit biti zaštićena", kazao je Paul Radu, suradnik i osnivač OCCRP-a.

"Naša istraga otkriva kako ti ljudi mogu zaobići propise unatoč svojim zločinima, na štetu demokracije i građana diljem svijeta", dodao je.

Dok švicarske banke, svjetski poznate po strogim zakonima o tajnosti i zaštiti klijenata, ne bi smjele primati novac povezan s kriminalnim aktivnostima, zakon se uglavnom ne provodi, piše The New York Times, citirajući bivšeg šefa švicarske Agencije za borbu protiv pranja novca.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 14:11