StoryEditor
traže povišicu

Situacija bez presedana: Liječnici u Engleskoj počeli štrajk

Piše hina  /  03.01.2024., 17:44h

Štrajk mladih liječnika, kojih je u Engleskoj oko 70.000, počeo je u srijedu ujutro

Mladi liječnici u Engleskoj, koji imaju status stažista, prestali su u srijedu ujutro s radom na šest dana jer traže povišice, što je štrajk bez presedana za britanski javni zdravstveni sustav.

Nakon tri dana štrajka uoči Božića i više obustava rada posljednjih mjeseci, mladi liječnici pooštravaju mobilizaciju zbog izostanka dogovora s vladom u krizi izazvanoj inflacijom.

Štrajk mladih liječnika, kojih je u Engleskoj oko 70.000, počeo je u srijedu ujutro, a završit će u utorak u isto vrijeme.

Ovaj novi šestodnevni štrajk dolazi u trenutku kada britanski sustav javnog zdravstva, NHS, ima manjak liječnika i bori se da smanji goleme liste čekanja za pacijente.

Posljednji mjeseci obilježeni su nizom povijesnih štrajkova raznih kategorija osoblja, među kojima su prvi put bile i medicinske sestre.

NHS je zabrinut radi mogućih posljedica nove obustave rada u jeku zime jer će "gotovo sva rutinska skrb biti poremećena" zbog prioriteta koji se daju hitnoj službi.

Ovaj siječanj mogao bi biti "jedan od najgorih početaka godine za NHS", upozorio je u priopćenju Stephen Powis, medicinski direktor NHS-a Engleske, koji je pozvao pacijente da ne odustaju od odlaska liječniku.

“Ova akcija ne samo da će imati veliki utjecaj na planirane medicinske zahvate već dolazi i na vrhu niza sezonskih pritisaka kao što su covid, gripa i odsutnost osoblja zbog bolesti što sve utječe na način na koji se pacijenti zbrinjavaju u bolnicama", dodao je.

Mlađi liječnik u Engleskoj zarađuje oko 37.000 eura u prvoj godini, podaci su vlade.

Po sindikatu BMA koji broji oko 46.000 stažista, njihove plaće smanjile su se za oko četvrtinu od 2008., kada se uzme u obzir inflacija.

Vlada je u jesen pet tjedana pregovarala kako bi pokušala riješiti situaciju prije napetog zimskog razdoblja. Ponudila je početkom prosinca povećanje plaće od 3 posto, uz ljetos odobrenu prosječnu povišicu od 8,8 posto.

No, za sindikat BMA, "vlada se nije pokazala sposobnom iznijeti vjerodostojnu ponudu o plaćama", s prijedlogom koji, po njemu, ne bi zaustavio pad kupovne moći.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:32