StoryEditor
nitko ne misli na djecu

Prosvjetari u HNŽ-u preko leđa djece traže veće plaće i spremaju se za generalni štrajk

Piše desk  /  22.04.2024., 13:54h

S dolaskom nove vlasti u HNŽ-u sindikati prosvjetara ove županije spremaju se za generalni štrajk tražeći veće plaće. Iako svima u državi trebaju veće plaće, prosvjetari to ne bi smijeli tražiti preko leđa djece koja svaki put podnesu nepopravljivu štetu zbog obustave nastave. Nitko neće moći djeci nadoknaditi, ionako nekvalitetne, izgubljene školske sate, a razgovor o kvaliteti nastavnog osoblja tek treba povesti. Prosjvetare plaćaju roditelji učenika, no čini se da roditelje o ovoj temi nitko ništa ne pita.

Nakon niza prosvjednih šetnji i štrajkova upozorenja iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona najavili su da su spremni i na obustavu nastavnog procesa.

Da idu prema generalnom štrajku potvrdili su na današnjoj pres-konferenciji u Mostaru, a nakon što su im predstavnici Vlade, umjesto povećanja plaće od 15 posto koliko traže, ponudili 2,5 posto. Čelnici Sindikata su naveli kako je njihovo članstvo to ocijenilo kao neprihvatljivu, ali i ponižavajuću ponudu, prenosi Avaz.

- Štoviše, to je izazavalo revolt našeg članstva, kako smo, naravno, i očekivali i stav je, nakon anketiranja, da trebamo ići u generalni štrajk - kazala je Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola pojasnio je da će danas, kako je to zakonom predviđeno, otpočeti proces mirenja. Ako se u tom procesu i u datom roku, kazao je, ne iznađe odgovarajuće rješenje, stav Koordinacije je, definitivno, generalni štrajk.

Edin Sarajlić, predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja je naveo kako se prosvjetni radnici ne poštuju. Kazao je kako nikome nije u interesu generalni štrajk te izrazio nadu da će se iznaći rješenja da do toga ne dođe.

Goran Miličević, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ je naveo kako su prosvjetari po plaćama na osmom mjestu, što je, naglasio je, najbolji pokazatelj kako se Vlada prema njima odnosi.

S druge strane, glasnogovornik Vlade HNŽ, Pero Pavlović podsjetio je da je nedavno održan širi sastanak s predstavnicima Sindikata koji su, kazao je, do najsitnijih detalja upoznati o tome kakvo je stanje u budžetu HNŽ, kakvo su zatekli i što je učinjeno do sada na poboljšanju statusa i svih drugih prava prosvjetnih radnika, ali i drugih budžetskih korisnika.

- Tada je vrlo jasno kazano da ova Vlada neće i ne želi davati nikakva lažna obećanja, nego želi na transparentan način prezentirati šta imamo u budžetu i u skladu s tim sa socijalnim partnerima raditi i eventualna povećanja. Takvu smo ponudu stavili na stol sa sindikatima i očekujemo razumijevanje. Ključno u cijeloj priči je i to da je ova Vlada zatekla svojom voljom potpisani kolektivni ugovor i predstavnika prosvjete i nijendog trenutka nije niti će biti dovedeno u pitanje poštivanje kolektivnog ugovora - rekao je između ostalog Pavlović.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 04:05