StoryEditor
o mučnom braku

Severina: Došla sam Bandiću, počeo je vikati da će Milan dati gradu 50 milijuna kuna

Piše desk  /  15.09.2021., 22:38h
Prepričala je sve torture odnosa s bivšim mužem Milanom Popovićem

Severina Vučković dala je opširan intervju novinarki Jeleni Jindri, objavljen na portalu H-Alter, u kojem je detaljno progovorila o svojoj borbi za skrbništvo nad sinom Aleksandrom. 

Na početku intervjua progovorila je o svojoj vezi s Milanom Popovićem te je istaknula da su problemi u njihovoj vezi počeli već na samom početku.

"Nevolje su počele već od početka, ali to nisam shvaćala. Jako se razlikovao od svih koje sam do tada upoznala i to mi je bilo zanimljivo. Ubrzo sam vidjela da mu je znanje oskudno, da puno toga ili ne zna ili ne želi reći, a ono što kaže da temelji na predrasudama i na praznovjerju. A najteže mi je palo to što sam shvatila da on izbjegava bliskost i da je okružen zidovima koje ne mogu preskočiti. Pogriješila sam što se nisam prije oprostila od njega. Nakon četiri mjeseca otkrila sam da sam trudna, što me je istovremeno obradovalo i zabrinulo. Obradovalo me jer sam željela biti majka, a prestrašilo jer sam razmišljala o spoznaji da nas dvoje pripadamo potpuno različitim svjetovima. Pitala sam se kako će taj čovjek, koji ne pokazuje ni najmanje empatije, izbjegava bliskost, koji je krut i praznovjeran, biti roditelj. Kako će sve to djelovati na psihički rast i razvoj našeg djeteta?" rekla je Severina. 

Ispričala je i kako se nadala da će ona, ali i dijete, utjecati na Milana kako bi se promijenio.

"Unatoč svemu tome, počela sam se tješiti i zavaravati, kao i mnoge žene, da ću ga uspjeti promijeniti. I ovom prilikom željela bih poručiti ženama koje u ovome prepoznaju svoju vezu da odustanu od te zablude. Nitko nikoga ne može promijeniti, osim samoga sebe. Shvatila sam da sam ja samo njegov projekt. S druge strane, užasavala sam se pomisli da naše dijete raste bez oca. I te dvije moje strane su se izmjenjivale. Svjesnost i zablude. Zabluda je bila i to što sam ga opravdavala objašnjavajući sebi da je to posljedica njegova odrastanja, da je takav zato što je dijete razvedenih roditelja", rekla je. 

"Zbog mojih godina liječnici su odlučili porod završiti carskim rezom, a on im je prijetio da će ih tužiti jer da se njegova djeca smiju rađati samo prirodnim putem. Sada sam svjesna koliko sam već ušla u ulogu njegove žrtve, prilagodila se zlostavljanju, kao što to mnoge žene čine, jer sam se i dalje zavaravala da će ga rođenje djeteta promijeniti, da će snažno utjecati na njega u pozitivnom smislu. Vjerovala sam da će ga, uz moj napor, dijete motivirati da postane odgovoran roditelj i partner", kaže pjevačica.

U nastavku je opisala kako je došlo do toga da se, ubrzo nakon rođenja sina, raziđe s Milanom i vrati u Hrvatsku. 

"Prva stvar koja me nadalje zgrozila bila je što je rekao da neće dopustiti da novinari slikaju dijete ako ne plate najmanje 50.000 eura. Zbog toga sam se iskrala iz rodilišta noću i smjestili smo se u stanu koji smo privremeno tada dijelili. Stan nas je dočekao izlijepljen plutom i 'ukrašen' crnim kamenjem da nas zaštiti od podzemnih voda, u skladu s njegovim praznovjerjem. Govorio mi je da on nije čovjek koji pristaje na kompromise. Pojavio se s liječnicom kineske medicine. U skladu s njenim mišljenjem, naredio mi je da četrdeset dana budem s djetetom kod kuće i zabranio svaki izlazak. I opet nestao. Nakon četrdeset dana se pojavio i odveo nas u Beograd, gdje će mi se samo pojačati sve ono što već osjećam. Ali ja još uvijek, kao žrtva zlostavljanja, gajim nadu u njegovu promjenu", priča Severina. 

Ispričala je kako se uključila u pripreme za proslavu pravoslavnog Uskrsa i potrudila se okupiti njegovu obitelj, no kaže da je to Milana samo još više razljutilo. 

"Sljedeće jutro on nestaje. Ostajem sama i dojim dijete, puna straha da ne pogriješim i ne poremetim njegov raspored u stanu jer na svaku takvu mogućnost imam iskustvo da on pobjesni. Dolazim k sebi. Ne želim živjeti u strahu s čovjekom koji nema osjećaj za mene ni za dijete i šaljem mu poruku da moramo razgovarati o budućnosti našeg djeteta, a on mi odgovara da sam o tome trebala prije razmišljati, prije nego što sam otvorila svoja pogana usta. Vraćam se u Zagreb", rekla je. 

Nastojala je, tvrdi, ipak pokušati Milana držati informiranog o sinu i nadala se da će i on pokazati roditeljski interes. 

"On je prekinuo svaki kontakt sa mnom, pa time i s djetetom, nije mi odgovarao ni na pozive ni na poruke. Pozivala sam ga da dođe vidjeti dijete, molila ga da dođe na krštenje djeteta u Rijeku. Mjeseci su prolazili. I dalje sam pokušavala potaknuti emocije kod njega, izvještavala ga kada je djetetu izrastao prvi zub, izražavala žaljenje što nije bio s njim kada je prohodao i izgovorio prvu riječ. Na sve to on uopće nije odgovarao. I kada sam u listopadu, poslije krštenja Aleksandra, na kojem se nije pojavio, vidjela da na televiziji priča o meni i našem djetetu kao da nam cvjetaju ruže, shvatila sam da je njemu samo bitno ostaviti dojam. Gotovo dva mjeseca kasnije poslom dolazim u Beograd. Dijete je imalo devet mjeseci, a tatu je do tada vidjelo samo nekoliko puta. Unatoč svemu, bila sam sretna da se sretnu jer ako je itko pobornik ravnopravnog roditeljstva, to sam bila ja. I svaka sitnica s njegove strane kod mene je budila nadu da će Aleksandar rasti i uz oca. Tada još nisam znala da će kasnije iznijeti svoje mišljenje na sudu kako djetetu nije potrebno prisustvo oca do njegove prve godine života", ispričala je. 

Otkrila je kako je neuspješno pokušala obnoviti odnos s Milanom, no i kako je ubrzo počela strahovati da će joj on odvesti sina.

"Stalno sam ga opravdavala u silnoj želji da dijete ima oca. Kad god bi se javio i htio vidjeti dijete, ja sam mu to omogućavala s radošću i nadom da će to potaknuti stvari među nama nabolje. S tim na umu, u proljeće 2013. prihvaćam otići s djetetom k njemu na Cipar. Taj boravak nije uspio pomiriti naše razlike unatoč mojim očekivanjima. Bio je ispunjen teškim svađama i njegovim ponižavanjem. Zbog radnih obaveza sam morala u Dubrovnik, a dijete ostaje na Cipru s njim i mojom mamom. Tri dana kasnije on dolazi s djetetom u Dubrovnik i prijeti mi da će mi ga oduzeti, uništiti mi život, uzeti glasnogovornicu za medije. Tada prvi put spominje samostalno skrbništvo i vidim sve jasnije na što je on sve spreman. Paralizirana od straha da bi ga mogao zauvijek odvesti u Srbiju, nisam se suglasila da dijete odvede na sedam dana s putovnicom koju je tražio. Ponudila sam mu da dođe u Split i tamo bude s djetetom koliko god dugo želi. On je to odbio", priča Severina. 

U sustav su, ispričala je, ušli u rujnu kad su s djetetom i njenom mamom otišli u Centar za socijalnu skrb Maksimir, a ubrzo zatim su se u priču uključili odvjetnici.  

"Tu srećemo socijalnu radnicu koja me od prve gleda neprijateljski, činilo mi se i s gađenjem. Unatoč tome, potpuno sam otvorena za dogovor oko skrbništva, savjete i njihovu stručnu pomoć. Tamo doznajem da je Milan djetetu izvadio, bez mog znanja, i srpski pasoš. Bacio ga je na stol. Tu se pojačavaju moje muke i već postojeći strahovi da je to učinio kako bi ga mogao odvesti jer drugog razloga za to nije imao. Nakon tri sata u Centru shvaćam da se nećemo moći dogovoriti i da ćemo morati na sud. Pri tome nisam osjećala namjeru stručnih osoba da potiču dogovor i Milana pozivaju na toleranciju. Nakon toga mi se javlja odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko. Prvi put čujem tu ženu, a ona mi u razgovoru od sat i pol počinje davati savjete kako da se ponašam prema ocu djeteta, kako mogu izbjeći da mu dijete predam. Rekla sam da mene to ne zanima, da neću nikog 'zaje…'. Kada sam doznala da je postala njegova odvjetnica, prijavila sam je Hrvatskoj odvjetničkoj komori jer sam joj u tom razgovoru ispričala cijelu svoju priču, ali je, koliko čujem, oslobođena jer se nije utvrdilo da je u spise predala njegovu punomoć iako se u Centru predstavljala tako", rekla je pjevačica. 

Ispričala je i kako je, kad je jednom prilikom trebala pjevati u Crnoj Gori, u dogovoru s Milanom trebala povesti malog Aleksandra da se vidi s ocem, no da je od toga odustala nakon što je dobila dojavu da će je zaustaviti na granici. 

"Ponovo uplašena da dijete vodim izvan Hrvatske, krećem na put bez djeteta, koje ostaje s mojom mamom. Na crnogorskoj granici, za to imam sedam svjedoka, 30. prosinca 2013. u 21 h carinik prilazi našem kombiju i pita: 'Gdje vam je dijete?' Ironično mu odgovaram da ga potraži u gepeku, što on doslovno i čini. Ljutito odlazi i nekoga zove. Nije prošlo pet minuta, primam od Milana poruku: 'Severina, gdje mi je dijete? Ostavila si ga samoga, prijavit ću te socijalnoj službi i tužiti te.' A ujutro, na Novu godinu, djelatnice CZSS-a Maksimir došle su provjeriti jesam li dijete od godinu i pol dana ostavila samo u kući. Na Milanov poziv. Moja mama im otvara vrata. Tada sam shvatila da on ne preza ni od čega", ispričala je i dodala da su se te provjere nastavile. "Pune četiri godine, svaki put kada bih išla s djetetom u Srbiju, granična policija bi nekog morala nazvati. Srbijanski ministar policije Stefanović osobno je nalagao moju provjeru kada ulazim s djetetom, valjda kako bi Milan vodio evidenciju o mojem kretanju. Dakle, 2013. počinje potpuna kontrola mene kao majke. Shvaćam da neće ići kao što sam se nadala, ljudskim dogovorom, nego da trebam svu podršku i pomoć sustava za zaštitu djece i obitelji."

Severina je ispričala i kako je 2014. sutkinja Marina Parać Garma, voditeljica grupe za obiteljske sporove na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, donijela privremenu mjeru da dijete bude s ocem svaki drugi vikend, a kaže da joj Milan, dok bi Aleksandar bio s njim, ne bi dopuštao da se s djetetom telefonski čuje te da je od CZSS-a Maksimir tražila da joj to omoguće, no da oni nisu reagirali. 

Uslijedila je presuda Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj on ima pravo viđati dijete svaki drugi vikend i jedan dan u tjednu kada nije njegov vikend. 

"Ali u toj presudi stoji i to da, ako sam ja odsutna 48 sati, dijete koje živi kod mene moram prvo ponuditi ocu, a tek onda bilo kome drugome iz svojeg kućanstva. Djetetov život sam od rođenja bila primorana organizirati bez oca. Nikada nismo živjeli zajedno, naše dijete nema pojma o životu s oba roditelja pod istim krovom. On zna da je Milan njemu tata, da sam mu ja mama, ali ne zna da smo nas dvoje par. Vrijeme samo produbljuje jaz. Inertnost sustava tome uvelike doprinosi. Vrlo je zanimljivo i upitno zašto Milan na sudu od početka dobiva veća prava od očeva koji su živjeli sa svojom djecom i njihovim majkama do razvoda", rekla je. 

Severina kaže da joj je Milan rekao kako mu je savjetnik za sigurnost Joško Podbevšek, bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije, tadašnje SOA-e, organizirao praćenje i uhođenje njihovog sina. 

"Dijete se prati i neovlašteno fotografira zajedno s bejbisitericom, kao npr. 7. svibnja 2014., kada ih u parku fotografira bivši specijalac Lučkog Anđelko Huško. Istraga je pokazala da ga je angažirao Klemm Security, a platio Milan preko odvjetničkog ureda Veljka Miljevića. Prijavljujem to Željki Pokupec, tada zagrebačkoj državnoj odvjetnici, kojoj sam prethodno već prijavila da je Milan djetetu ishodio pasoš Republike Srbije bez moje suglasnosti. Rekla mi je da ne može ništa učiniti jer sam potpisala suglasnost, a nisam. Hladno mi je rekla, 'onda te je prevario i falsificirao tvoj potpis'. To sam vidjela. Inače, Željka Pokupec je napustila DORH i danas je Popovićeva odvjetnica", rekla je Severina. 

Tvrdi da je potražila pomoć i u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba po prijedlogu odvjetnice, u Savjetovalištu Luka Ritz pa u Centru za medijaciju u Cvjetnom, a Milan je, kaže Severina, odbijao sudjelovati u tome. 

U nastavku intervjua je detaljno opisala iskustvo s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, gdje ih je uputio Centar, a ustvrdila je da je Milan ishodio liječnički nalaz u kojem se navodi da dijete ima anoreksiju te navela da je on "s Poliklinikom imao dogovor". Severina navodi i da je 2019. otkrila da je Milan dijete vodio kod Gzima Redžepija bez njenog znanja na terapije u Poliklinici te da joj je, kad je s tim suočila ravnateljicu Poliklinike Gordanu Buljan Flander, otkrila i da je "tata zamijenio psihologinju" te da mali Aleksandar više ne ide kod psihologinje koja je ranije vodila njegov slučaj.

"I kada je prošle godine Milan opet tražio da dijete ide u Polikliniku na obradu, ponovo je to pokušao bez mog znanja, upozorili su ga da me mora obavijestiti, pa je njegov plan propao. Naravno da nisam imala u njih povjerenja znajući za Gzima, Milana Bandića i njihovu povezanost. No Poliklinika me prikazala nesuradljivom i manipulativnom jer nisam htjela voditi zdravo dijete na terapije. Zaboravila bih na Gordanu Buljan Flander da nisam primijetila da je uputnica za Polikliniku napisana u ordinaciji pedijatrice Sheile Šurbat Šegote, prve rodice Gordane Buljan Flander. Znala sam Sheilu jer je njezin suprug Patrik Šegota bio blizak s nekim mojim poznanicima, a onda je odjednom, preko noći, postao Bandićeva osoba od povjerenja. Tako da imam uputnicu rođakinje Gordane Buljan Flander koja upućuje dijete u Polikliniku čija je ravnateljica Buljan Flander iako je moje dijete tada u HZZO-u prijavljeno kod drugog liječnika", navela je Severina. 

Ispričala je i kako je Milanu navodno osobito zasmetalo kad je saznao da ima dečka Igora Kojića te da je tad počeo stalno dizati tužbe protiv njih. 

"Znam što je on sve spreman učiniti da dođe do cilja. Osobito nakon što sam ostvarila bračni odnos s drugim partnerom. Ne zato što nije mogao podnijeti moj odlazak od njega, nego što nije mogao podnijeti gubitak trofeja koji je vidio u meni. Prvih pet mjeseci u 2015. uopće nije dolazio vidjeti dijete. Pojavio se kad je u novinama pročitao da imam dečka Igora Kojića. Dugo sam to tajila jer sam pretpostavila da će tako biti, ali, evo, srećom sam upoznala svojeg budućeg supruga jer da nisam, tata ne bi došao. Milan je Igora pet godina našeg braka i suživota, poočima svojeg djeteta, uvijek nazivao trećom osobom. A otkad sam bila s Igorom, bjesomučno diže tužbe, danas ih je mislim više od 60, protiv mene, Igora, Igorova oca, moje nećakinje, mojih prijateljica, bliskih suradnika i odvjetnika, protiv svih ljudi oko mene i koji mi nešto u životu znače", priča Severina. 

Spomenula je i pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. 

"U jesen 2017. dolazim prvi put kod Bandića. Mi smo već imali neke susrete, kada sam pjevala za SDP u kojem je on još bio, htio se slikavati sa mnom za neku naslovnu stranicu, a nisam mu dala, a poslije je bio ljut jer sam pjevala na Trgu za Novu godinu, pa su mi on i njegov prijatelj htjeli dati novce ispod stola, a ja nisam htjela bez ugovora. Smiješni dečki. Bandić me želi odobrovoljiti, pa preda mnom naziva ravnatelja Arene Zagreb da mi dogovori koncert preko veze kao što radi drugim izvođačima. Meni to ne treba, ja ga molim da nazove Gzima i Ivicu Lovrića i kaže im da se maknu od mojeg djeteta. Bandić počinje vikati na mene, da Milan želi dati 50 milijuna eura Zagrebu", rekla je.

Do sukoba između Milana i Severine došlo je i prilikom izbora vrtića i škole za sina. 

"Kada sam razmišljala o Aleksandrovu odlasku u školu, odlučila sam se za OŠ Matije Gupca. S time se nije slagao Milan. On je tražio isključivo privatnu školu i to je opravdavao malim brojem učenika kako bi zaštitio sina od tračeva vezanih za nepromišljeno ponašanje njegove majke u mladosti. Da bi me spriječio da upišem dijete u tu školu, ispleo je mrežu koja će to osigurati na čelu s Bandićem. U tom naumu nije uspio i, temeljem sudske odluke, ja sam dijete uspjela upisati u tu školu. Neposredno prije početka školske godine, u ljeto 2019., medije su preplavile moje privatne fotografije koje sam svojem mužu slala s turneje. Milan meni šalje poruku da će izaći moj 'novi porno film' i pita zašto to radim djetetu. K tome, znate da je to napravio njegov tata. Pala sam na 48 kg od stresa, prekinula sve svoje radne obaveze, to me je dotuklo", ispričala je. 

Otkrila je i da joj je Milan predbacivao njenu snimku seksa iz 2004. 

"Na početku naše veze jedna stvar koja mi je signalizirala da Milanu nije stalo do mene bilo je njegovo pitanje koliko sam naplatila taj filmić. Sramotno! Želim poručiti mladim djevojkama da budu oprezne i da paze što čine. Svjesna sam da postoje tri osobe koje sam time povrijedila i želim im se ispričati. A to su djeca i supruga mojeg partnera iz tog videa. To su jedine osobe kojima se ja trebam ispričati. Ali jako je znakovito da od te 2004. do danas nitko nije spominjao patnje te djece, a svi su sada jako zainteresirani kako će to doživjeti moj sin, koji u to vrijeme nije bio ni rođen. Svjesna sam da će se moj sin kad-tad u životu s time sresti i imam to na umu od početka. Kada procijenim da je vrijeme, sama ću mu to reći i htjela bih da to čuje od mene", govori Severina. 

Na samom kraju intervjua spomenuo se i patrijarh Porfirije. 

"Tu je i novoizabrani poglavar Srpske pravoslavne crkve, slavni Porfirije, Milanov prijatelj koji mi navodno nešto oprašta, a oprost od njega ne tražim. Neka se on radije pokaje za svoje grijehe i pomoli za spas svoje duše. Trebat će mu. Porfirije je, kao dobar Milanov prijatelj, dopustio da se dijete kršteno u katoličkoj crkvi ponovno krsti u pravoslavnoj bez suglasnosti majke. Toga nema nigdje", rekla je Severina u intervjuu za H-Alter. 

Dnevnik.ba

25. svibanj 2022 12:28