StoryEditor
"Moramo biti oprezni"

Šef hrvatskih obavještajaca: Ne mislim da će biti rata u BiH, ali ništa nije za isključiti

Piše desk  /  19.02.2022., 09:16h
Šef Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Danijel Markić u intervjuu za Novu TV je, između ostalog, rekao kako rata u Bosni i Hercegovini neće biti.

Markić je govorio povodom sigurnosne konferencije u Münchenu koja je u sjeni tenzija na rusko-ukrajinskoj granici. Na konferenciju je pozvana i Hrvatska.

- S obzirom na koronavirus ove godine još manji broj službi je pozvan, međutim hrvatska služba je pozvana što je za nas vrlo značajna stvar. Glavna tema naših razgovora je situacija oko Ukrajine i Rusije - rekao je šef SOA-e Danijel Markić.

- Znate da okupljanje oružanih snaga Rusije na granici traje već nekoliko mjeseci, nekoliko zemalja, posebno SAD je zabrinut oko toga i odlučili su o tome javno govoriti. Ne samo da komuniciraju svoje obavještajne podatke s nama, ali dijele zatim s drugim nadležnim institucijama s kojima ne razgovaraju inače i s vama medijima. Specifičan način komunikacije znači da informacije izlaze vrlo brzo van - rekao je Markić.

Urednicu vanjske politike Dnevnike Nove TV zanimalo je raspravlja li se na konferenciji o BiH i Crnoj Gori.

- Uvijek se o tome razgovara i kad se vraćamo na situaciju između Ukrajine i Rusije, vi znate da ta situacija nama nije ista, ali je slična. Biti zemlja s okupiranim područjem i željom da se ta područja oslobađaju i činjenicom da na okupiranim područjima budu provokacije, sve je to nama poznato, tako da dijelimo i svoja iskustva - odgovorio je Markić, te dodaje:

- I pitanje BiH je iznimno bitno za Hrvatsku, da ne ponavljam riječi državnog vrha, poznata su hrvatska stajališta. O tome treba i dalje razgovarati, jer trenutno ne vidimo nekog velikog uspjeha u tom dijelu.

Stav EU je da bi se ako ne dođe do nužnog političkog dijela izborne reforme mogli očekivati sigurnosni incidenti u BiH, kazala je novinarka Petrović. Markić ne misli da je područje BiH na rubu rata.

- Ne mislim da smo u regiji na rubu nekog rata, ali ništa nije za isključiti, posebno ako se pogoršava situacija na rusko - ukrajinskoj granici i onda bismo mogli očekivati reperkusije. Moramo biti oprezni, određene političke osobe u regiji znaju biti jako glasne, ali nema tu velike dubine.

Što vidite, to dobijete. Puno ima tamo sugovornika, u BiH su tri strane i tri strane trebaju za dogovor. Određene strane koje su malo tiše i u boljoj poziciji bi sigurno mogle biti konstruktivnije - poručio je šef SOA-e.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 09:33