StoryEditor

U Višegradu pronađene kosti. Vjerojatno pripadaju Hrvatici koja je ubijena 1992.

Piše desk  /  07.06.2024., 13:53h

Istražitelji Tužiteljstva BiH na području Višegrada u istočnoj Bosni pronašli su tijelo žrtve rata iz 1992. godine, a pretpostavljaju kako je riječ o osobi hrvatske nacionalnosti, potvrđeno je danas.

Posmrtni ostaci pronađeni su na lokalnom groblju Crnča u sklopu potrage za osobama nestalima tijekom rata u BiH, o čemu podatke godinama prikupljaju državni Institut za nestale osobe (INO) i policijske agencije.

Kako Hina doznaje od izvora iz INO-a, vjerojatno je kako su pronađeni ostaci žene koja je bila štićenica višegradskog doma za starije osobe. Okolnosti smrti kao i konačni identitet bit će utvrđen nakon provedene obdukcije i analiza koje se obavljaju usporedbom DNK uzoraka iz skeletnih ostataka s onima dobivenim iz krvi preživjelih srodnika.

Zadnji popis: U Višegradu žive 33 Hrvata

Višegrad je bio među prvim metama paravojnih postrojbi bosanskih Srba koje su uz potporu JNA 1992. godine započele kampanju etničkog čišćenja progoneći Hrvate i Bošnjake. Prema popisu iz 1991. godine, u toj je općini živjelo nešto više od 21 tisuće osoba, među kojima su bila 32 Hrvata. Bošnjaci su bili apsolutna većina jer ih je bilo više od 13 tisuća.

Zadnji provedeni popis iz 2013. godine pokazao je kako je u Višegradu tada živjelo tek nešto iznad 10 tisuća stanovnika, pri čemu su više od devet tisuća Srbi, dok je Bošnjaka bilo oko 900, a Hrvata 33.

Prema podacima kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, u toj zemlji još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 7600 osoba koje su popisane kao nestale tijekom posljednjeg rata od 1992. do 1995. godine.

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 21:06