StoryEditor
"East is best"

Sarajevo: Žena i potpuno goli muškarac izveli performans ispred kazališta, prolaznici zgroženi, intervenirala policija

Piše desk  /  26.06.2022., 07:08h

Na Trgu Susan Sontag u Sarajevu sinoć je izveden performans koji je zaprepastio prisutne građane, s obzirom na to da je obnaženi muškarac hodao trgom.

Riječ je o projektu "East is best" koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.

Ovaj događaj je uzburkao društvene mreže i uznemirio prolaznike s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

U jednom momentu glumac je i sišao s bine te prošetao trgom, a žena ga je vratila na binu. Upravo to je uznemirilo prolaznike s obzirom na to da glumac na sebi nije imao ništa obučeno.

Mnogi su događaj povezali i s trećom Bh. povorkom ponosa koja je održana jučer u Sarajevu od 17:30 sati, međutim iz organizacije Povorke nisu najavili ovaj događaj kao dio ovogodišnje parade.

Performans naziva "Together" je organiziran kao drugi dio internacionalnog Art Festivala Zvrk.

Iako je najavljen i kao dio programa "Kultura na ulice", iz NPS-a ističu kako oni nisu organizirali ovaj umjetnički događaj i da nije dio njihove produkcije.

Za korištenje bine na trgu Susan Sontag ispred kazališta inače je potrebna dozvola Općine Centar, no s obzirom na to da je vikend, u ovoj općini nisu mogli dati informacije o događaju, piše Klix.ba.

Snimku koja može biti uznemirujuća možete pogledati OVDJE.

Policija prekinula performans

Performans koji je trebalo trajati do ponoći prekinut je oko 22:00 nakon što je policiju pozvao SDA-ovac Haris Zahiragić.

Nakon što su na društvenim mrežama brojni građani negodovali zbog ovakve umjetnosti na ulici, pozvana je i policija koja je brzo reagirala i prekinula skup.

"Utvrđuju se sve okolnosti i bit će poduzete zakonom propisane mjere protiv organizatora, ali i sudionika", rekli su iz MUP-a ŽS.

Ističu kako ova aktivnost nije najavljena kao javni skup, što je protivno Zakonu o javnom okupljanju ŽS.

Osim što aktivnost nije najavljena, ona je i nezakonita s obzirom na to da obnaživanje na javnom mjestu spada u prekršaj protiv javnog reda i mira, i kažnjiv je od 200 do 600 KM. Iz policije su kazali da će adekvatno biti kažnjeni i sami umjetnici, ali i organizatori.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 04:53