StoryEditor
rat izraela i hamasa

SAD zaprijetio Iranu i Hezbollahu da će se uključiti u rat ako napadnu Izrael

Piše desk  /  06.11.2023., 11:28h

Državni tajnik SAD-a Antony Blinken tijekom posjeta Bliskom istoku preko regionalnih partnera je poslao poruku Iranu i Hezbollahu da su SAD spremne vojno intervenirati ako pokrenu rat protiv Izraela.

Kako prenosi New York Times cilj posjeta bio je spriječiti širenje rata izvan Pojasa Gaze i odvračanje Irana i Hezbolaha od ulaska u sukob sa Izraelom.

Američki tajnik prije dva dana je posjetio Bagdad, dajući podršku iračkom premijeru Mohammedu Shia Al-Sudaniju i poslavši poruku Iranu o posvećenosti Amerike sigurnosti američkog osoblja.

Blinken je također posjetio okupiranu Zapadnu obalu i sastao se s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom. Blinken i Abas razgovarali su o naporima da se uspostavi mir na Zapadnoj obali, gdje su napadi izraelske vojske i smrtonosni napadi naoružanih izraelskih doseljenika porasli od napada 7. listopada.

Tijekom posjeta izraelskim dužnosnicima Blinken je privatno predložio način kako da se smanji broj civilnih žrtava. On je tražio od Izraela da koristi manje bombe.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 10:29